Vianočný darček pre Fica

Hoci Vianoce sú až o týždeň, Robert Fico dostal darček už týždeň vopred. No nie priamo od Ježiška, ale od vládnej koalície. Inak ako darčekom sa totiž nedá nazvať úplne zbytočné predvolanie Fica na políciu pred tzv. autoprotestom.

17.12.2021 19:00
debata (206)

Niežeby expremiér dostal darček zadarmo, usilovnou opozičnou prácou si ho priam vypýtal. Ako skúsený právnik musel tušiť, že aj vcelku neškodný protest autami v uliciach Bratislavy vo štvrtok večer bude v núdzovom stave na hrane zákona. Veď aj jeho „odovzdanie sa“ policajnej hliadke bolo bez protestov, akoby sa to čakalo. A jeho právny zástupca Robert Kaliňák bol ihneď poruke…

Ficovi obvinenie z podnecovania k nedodržiavaniu zákazu zhromažďovania hrá do karát. Všade vo svete sa vládnou mocou prenasledovaný politik v očiach verejnosti stáva obeťou, mučeníkom. Ostrieľaní politici to vedia dobre využiť vo svoj prospech. V ich brandži, rovnako ako na divadelnom javisku, môže byť politik (postava) buď obeť (mučeník), hrdina (spasiteľ), alebo darebák (prenasledovateľ). Inej možnosti niet.

Je to tzv. Karpmanov dramatický trojuholník. Fico si za tridsať rokov v politike najprv užil rolu hrdinu (bojovníka proti pravicovým vládam), potom darebáka (korupcia) a teraz sa konečne dostáva do vytúženej roly obete (vládnej moci). Tu za zmienku stojí Igor Matovič. Podarilo sa mu niečo nevídané: z dlhoročnej roly hrdinu (boja proti korupcii) a (daňovej) obete doslova preskočil po prevzatí moci do roly darebáka.

Všade vo svete sa vládnou mocou prenasledovaný politik v očiach verejnosti stáva obeťou, mučeníkom. Ostrieľaní politici to vedia dobre využiť vo svoj prospech.

Prečo vlastne polícia konala, ako konala? Veď každému čo i len trochu rozmýšľajúcemu človeku musí byť jasné, že jediné, čo mohla očakávať, je spŕška kritiky. Čo bolo jej motívom? Možno po výtržnostiach v obchodnom reťazci či na očkovacích miestach – ako sľúbil policajný prezident – nastavuje tvrdšie pravidlá – pre všetkých. Inak sa by sa jej situácia úplne vymkla z rúk. Rovnaký meter musí platiť na všetkých, aj na politikov. Lebo potom by ktokoľvek mohol oponovať, že politici môžu porušovať predpisy a my… Aj absurdné predvedenie šéfa záchranárov by potom zapadalo do tohto modelu. Uvidíme, či rovnaký meter bude platiť aj na koaličných politikov.

Autoprotest určite nebol posledný Ficov kontroverzný kúsok. Politika má svoje zákonitosti a znalec remesla, akým Fico nepochybne je, ich umne využíva. Vie, ako sa v politike zviditeľniť, čo prináša body. To mu nemožno v žiadnom prípade vyčítať. Ostatní (demokratickí) opoziční lídri sa môžu iba so závisťou pozerať, ako sa robí dôsledná politika. Sklamaní voliči vládnej koalície sa doslova ponúkajú. Ani Hlas, ani KDH, ani PS nedokážu túto šancu poriadne využiť.

Hoci sa teraz Fico vezie na víťaznej vlne a správa sa, akoby mal Smer volebné preferencie na niekdajšej úrovni 33 či 43 %, v skutočnosti sú iba 13-percentné. A k tomu nateraz takmer nulový koaličný potenciál. Po prípadných predčasných voľbách by do vládnych kresiel pravdepodobne nezasadol. Toho si je Fico dobre vedomý. Vyhovovalo by mu to, udržal by si rolu obete. To by bola vysnená východisková pozícia do prezidentských volieb v roku 2024.

© Autorské práva vyhradené

206 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #protesty #obvinenie #vianočný darček #núdzový stav