Zaujímavosti o účtoch Slovákov

Technológie nám denne pomáhajú v bežnom živote. Napríklad aj taká aplikácia, ktorá sleduje výdavky a príjmy v domácnosti. Zapíšete si do nej napríklad to, aké vysoké máte účty, koľko vám odchádza za jedlo, bývanie, nakupovanie či cestovanie.

29.12.2021 20:00
debata (29)

Na záver mesiaca tak s prehľadom zistíte, či ste minuli viac, alebo menej. Používam ju aj ja a neviem si ju vynachváliť. Ak by sme takúto aplikáciu použili na priemernú rodinnú domácnosť, hravo by sme zistili, za aké položky mesačne vydáva najviac peňazí.

Ak sa ponoríme do štatistických údajov Eurostatu z roku 2020, zistíme, že na bývanie a jedlo ide na Slovensku najväčšia porcia výdavkov. Len pre zaujímavosť, na alkohol a cigarety dávajú domácnosti až vyše piatich percent celkových výdavkov a na vzdelanie chabých 1,3 percenta.

Ak si rozmeníme položku bývania na drobné, nájdeme v nej aj účty za energie, ktoré v poslednom období vystrelili do výšin. Neobíde to ani peňaženky ľudí. Aby som bol trochu konkrétnejší, domácnosti, ktoré vykurujú plynom, v roku 2022 zaplatia od 9,43 eura do 18,69 eura mesačne viac v závislosti od spotreby plynu. Domácnosti, ktoré využívajú plyn len na varenie, zaplatia približne o 45 centov viac.

Práve slovenské domácnosti budú zvyšovanie cien elektriny a plynu vnímať citlivejšie v porovnaní s ostatnými krajinami únie. Pýtate sa prečo? Späť k spomenutej aplikácii, ktorá monitoruje výdavky. Podiel výdavkov domácností na elektrinu a plyn je na Slovensku najvyšší v celej EÚ. Dosahuje deväť percent všetkých výdavkov na spotrebu. Na porovnanie – priemer únie je len vyše štyroch percent. Ak si to celé premietneme do peňažných čísel, domácnosti platia za elektrinu a plyn nadpriemerne veľa. Na energie dávame v prepočte na hlavu 878 eur ročne, čo je viac ako priemer v európskej dvadsaťsedmičke, ktorý bol vlani 651 eur. Aspoň už vieme, kam nám najviac utekajú peniaze.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #eurostat #zdražovanie energií #ceny bývania