Varovanie

Pred vyše týždňom dorazilo z Frankfurtu na Slovensko varovanie. Európsky výbor pre systémové riziká upozorňuje, že na trhu s bývaním hrozí niekoľko problémov. Ide o vysoké tempo rastu cien nehnuteľností, náznaky ich nadhodnotenia, rastúca zadlženosť domácností a rýchlo rastúce hypotéky.

20.02.2022 20:00
debata (7)

Výbor tiež pochválil Národnú banku Slovenska, ktorá dozerá na financie Slovákov, že pred pár rokmi obmedzila úverovanie. No zároveň upozorňuje, že ak sa riziká budú ďalej kumulovať doterajším tempom, navrhuje zvážiť úpravu regulácií. To znamená ešte viac obmedziť ľahkosť, s akou sa obyvatelia dokážu zadlžiť.

Tak je to už potvrdené: ceny bývania vykazujú nezdravé hodnoty a priveľa občanov sa rýchlo zadlžuje. Správa konštatuje iba to, čo veľa ľudí zažíva v realite. Najmä mladých ľudí a rodín, ktoré si hľadajú vlastné bývanie. Veľa z nich si totiž radšej zoberie ten úver a kúpi si vlastný byt či dom, aby mohli splácať dlh sebe a nie nikomu inému. Ťažko tomu niečo vyčítať.

Nových bytov je veľmi málo, pomaly ich aj pribúda a záujemcov je stále veľa. To znamená, že ceny musia ísť hore. Platy za poslednú dekádu tiež rástli pomerne rýchlo a kto chcel predať, rýchlo aj predal. Za cenu, ktorú si vypýtal.

No kým v minulosti platy stíhali za rastom cien bývania, v súčasnosti sa trend otáča. V situácii zdražovania prakticky všetkého platy už nestíhajú. A tak to tí, ktorí práve teraz hľadajú novú strechu nad hlavou, majú naozaj ťažké. Otázka, čo s tým, je naliehavá, zároveň aj veľmi ťažká. Treba povedať na rovinu: žiadne rýchle a zázračné riešenie na vyriešenie veľkého nedostatku dostupného bývania neexistuje.

Môžu situácii pomôcť nové návrhy stavebných zákonov a návrhy ohľadom tisícok nájomných bytov z dielne Kollárovho podpredsedu vlády Štefana Holého? Možno.

Z hľadiska najbližších pár rokov to mladí ľudia nebudú mať ružové. Jedine ak by prišiel väčší prepad cien bytov a domov. Príde? To je ďalšia ťažká otázka. Odborníci sa zhodujú, že ak aj príde, ceny bývania môžu klesnúť, no nie tak, ako tomu bolo v roku 2008, keď udrela finančná kríza. Všetko naznačuje, že problémy s hľadaním dostupného bývania tu s nami budú ešte pomerne dlho.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #rast cien #ceny nehnuteľností