Katastrofu si nepripúšťame. Čo čaká Ukrajincov?

Stále viac Ukrajincov prekračuje hranice EÚ. Odchádzajú najmä matky s deťmi. Veria, že vojna sa o niekoľko týždňov či mesiacov skončí a oni sa budú môcť vrátiť domov.

07.03.2022 19:00
debata (24)

V súčasnosti Ukrajincom preukazujeme veľkú solidaritu. Na Slovensku aj v iných európskych krajinách sa nájdu ľudia, ktorí sú ich ochotní dočasne ubytovať doma. Nikto nepočíta s tým, že by vojna mohla trvať roky. No čo ak bude? Nezmení sa naša empatia na nevraživosť?

Už teraz Veľká Británia na hraniciach s Francúzskom odmieta prijímať ukrajinských utečencov. Požaduje od nich víza a vracia ich späť, aby si ich zadovážili. Trochu zvláštny prístup k vojnovým utečencom. Či sa brexitoví politici obávajú migrantov z východnej Európy?

Spoliehame sa, že následkom tvrdých a masívnych sankcií ruská ekonomika vykrváca a Putin sa vzdá. Zabúdame, že nielen ruská, ale aj ukrajinská ekonomika musí fungovať. Z čoho budú žiť tamojší ľudia? Hoci vojna zúri iba na malej časti územia, ekonomicky postihuje celú krajinu. Muži odchádzajú na front. Do zahraničia odišlo zatiaľ okolo milióna Ukrajincov, väčšina zo štyridsaťmili­ónového národa zostala doma. Budú odkázaní iba na zahraničnú humanitárnu pomoc? Z čoho sa bude platiť nákup zbraní, celá vojna? Zo zdrojov EÚ? Aj tá bude trpieť. Výpadky v dodávkach niektorých komponentov v automobilovom priemysle majú už teraz negatívne dopady na výrobu v EÚ. A dopady sa budú prehlbovať.

Všetci slepo dúfajú, že vojna sa čoskoro skončí. Nikto nechce pripustiť katastrofický scenár. Čo čaká milióny Ukrajincov, netušíme.

Vojna sa neskončí mávnutím čarovného prútika. Rusko síce nedosiahlo svoje primárne ciele, no tak ľahko sa nestiahne. Putin stále zdôrazňuje, že musia byť splnené jeho požiadavky. Ide o uznanie Krymu (možno aj Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky) a najmä neutralitu Ukrajiny. V tom má dôležité slovo nielen Ukrajina, ale tiež NATO a predovšetkým jej dominantný člen USA. O neutralite sa rokuje už mesiace, stále nič. Ak sa Rusku aspoň v niečom neustúpi, vojakov z Ukrajiny nestiahne. Konflikt sa bude naďalej prehlbovať a Ukrajinci budú trpieť. Na rozdiel od nich a Európanov je Rusko na dlhý konflikt mentálne pripravené aj zásluhou sofistikovaného vymývania mozgov a tvrdej cenzúry.

Dočasný pobyt našich susedov v provizórnych podmienkach sa tak bude predlžovať. Niektorí si nájdu prácu, adaptujú sa, ale veľká časť sa bude trápiť. Postupne sa stane ich pobyt v zahraničí neznesiteľný pre jednu i druhú stranu. Nálady obyvateľstva sa môžu obrátiť. Solidaritu nahradí zášť. To bude voda na mlyn ruskej propagandy, ktorá určite bude rôznymi kanálmi nevraživosť voči ukrajinským utečencom rozdúchavať. Navyše z Ruska tiež začínajú utekať ľudia. Ako sa zachováme k nim, obetiam Putinovho režimu?

Európa tápe, nemá žiadne plány. Vypočítavajú sa náklady na jedného obyvateľa – na vojnu, na pomoc utečencom. Pritom všetci slepo dúfajú, že sa vojna čoskoro skončí. Nikto nechce pripustiť katastrofický scenár. Čo čaká milióny Ukrajincov, netušíme.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #ruská propaganda #vojna na Ukrajine #utečenci z Ukrajiny