Altruista Abramovič

Neexistuje jeden denník či internetový portál, ktorý by nepriniesol "informáciu” o tom, že ruský magnát Abramovič ponúka na predaj svoju milovanú hračku, futbalový klub Chelsea, a zisk z predaja hodlá darovať vojnou sužovaným Ukrajincom. Aká je vlastne pravda? Ako je to s týmto predajom a darovaním peňazí z predaja obetiam vojny na Ukrajine?

09.03.2022 10:00
debata (4)

Vo svetle faktov a akcií, ktoré tento oceľový magnát, jeden z hlavných sponzorov Vladimira Putina, urobil tesne pred napadnutím Ukrajiny, je jasné, že ide len o ďalšie vydarené rozptýlenie pozornosti z jeho strany. A to nielen preto, že pán Abramovič je hlavným akcionárom finančnej skupiny Evraz, ktorá vlastní jednu z najväčších oceliarskych spoločností vo svete a je dodávateľom surovín pre vojenské vozidlá ruskej armády. Túto zlatú baňu potenciálneho vojnového arzenálu na predaj neponúka.

Vyrukoval s emotívnym žolíkom: „Obetujem moju milovanú Chelseu pre dobro vojnou ničených obetí.“ Cynik či len obeť „ruského influencera“ Vladimira Solovjova, šíriteľa ruskej propagandy a moderátora/novinára štátnej televízie Rusko-1 e Rusko 24? Len na okraj, tento televízny komentátor dostal od Putina medailu za „vysokú profesionalitu a objektívnosť v komentovaní tragických udalostí na Kryme“. Ten istý pán, ktorý je na čiernej listine EÚ.

Na podloženie toho, že ide o ďalší neúprimný a morbídny bluf zo strany magnáta, si pomôžem faktmi. Na Panenských ostrovoch, tomto daňovom raji dobre ukrytom v priezračných vodách Karibského mora, sa nachádzajú sídla Abramovičových finančných spoločností. Presne tie, ktoré financujú tak futbalový klub Chelsea, ako aj vyššie uvedený Evraz. Práve 16. februára, teda týždeň pred tým, ako Rusko nariadilo napadnutie Ukrajiny a Západ prijal ekonomické sankcie proti tomuto agresorovi, Abramovič previedol svoj podiel takmer tretiny kapitálu z týchto spoločností z Panenských ostrovov „na svoj osobný účet“.

Inými slovami, poistil sa proti možnej konfiškácii svojich obchodných aktív v krajine, ktorá, aj keď nepriamo, patrí pod „vládu“ Veľkej Británie, ergo krajiny „proukrajinskej koalície“. Keď si uvedomil, že prišiel do slepej uličky, lišiacky sa vyhlásil za altruistu a deklaroval, že vedenie Chelsey nechá v rukách nadácie. Presne to, čo je právne absolútne nemožné a vylúčené! Stačí si prečítať štatút a je jasné, že nadácia je charitatívna organizácia a táto nemôže riadiť futbalový klub!

Finančné galaxie oligarchov majú svoje barycentrum v daňových rajoch. Medzi najobľúbenejšie patria Britské Panenské ostrovy, Kajmanie ostrovy a Bermudy, ktoré sú spolu s Cyprom a Holandskom hlavným finančným stanom oligarchov. A tu nie je určite hlavným šéfom Putin, ale anglická kráľovná Alžbeta II. V zásade ide o britské protektoráty. Teraz sa ukáže, ako sa krajiny, ktoré poskytujú ochranu falošným altruistom, zachovajú.

Zatiaľ nech nás hreje vyjadrenie britského premiéra Borisa Johnsona: „Odhalíme a skonfiškujeme majetky tých oligarchov, ktorí majú spojenie s Putinovým režimom a ktorí profitujú zo spojenia s ruským štátom“.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Vladimir Putin #daňové raje #Roman Abramovič #Chelsea FC #nadácie #Evraz