Vláda premárnených príležitostí

Presne pred dvomi rokmi prevzal moc do svojich rúk Igor Matovič. Jeho vláda mala šancu byť lepšia ako tá predchádzajúca. Túto príležitosť však trestuhodne premrhala. Ukázalo sa, že nestačia len silné reči, nutné sú aj činy. Chýbajúce skúsenosti a kompetentnosť nemožno nahradiť vzletnými slovami.

20.03.2022 19:00
debata (20)

Dalo by sa povedať, že takto to dopadne, keď moc získa neštandardný politik prinášajúci neštandardné riešenia. Prvý rok vlády predstavoval sled chaotických rozhodnutí, čo v čase pandémie malo katastrofálne dosahy. Matovič bol síce nadmieru úspešným opozičným politikom, ktorý dokázal nemilosrdne pranierovať zlyhania Ficovho i Pellegriniho kabinetu, no sám nemal na to, aby bol premiérom. Jedna vec je kritizovať a niečo iné je vládnuť.

Matovičove rozhodnutia boli výsledkom náhleho vzplanutia, o nejakej analýze či nedajbože konzultácii s odborníkmi nemohlo byť ani reči. Keď si niečo zobral do hlavy, už ho to nepustilo. Šéf OĽaNO zjavne trpí spasiteľským komplexom, no jeho impulzívne riešenia veci skôr zhoršovali ako zlepšovali. Spomeňme si len na povinné testovanie a na nákup vakcíny Sputnik.

Matovičovým veľkým problémom bola aj nezvládnutá komunikácia. Tu zlyhal na celej čiare. Keby dokázal ľudom veci vysvetliť, lepšie by ich dokázali prijať, akokoľvek by boli nepríjemné.

Vláda nielenže nezvládla pandémiu, no Matovičovo pôsobenie bolo natoľko deštruktívne, že koalícia sa ocitla v totálnom rozklade. Ak mala ďalej fungovať, výmena na poste premiéra bola nevyhnutná.

Hoci len veľmi nerád, Matovič post premiéra napokon opustil, a tak pred rokom došlo k striedaniu stráží. Podarilo sa síce zachrániť koalíciu, no ani Hegerov kabinet zatiaľ príliš neoslnil. Heger pôsobí zakríknuto a je zrejmé, kto drží stále opraty. No azda najväčšou chybou je to, že človek, ktorý absolútne nezvládol riadenie vlády, zostal jej súčasťou a na starosti má taký dôležitý rezort, akým je ministerstvo financií.

Keď Matovič pred dvomi rokmi začínal, takto si to pravdepodobne nepredstavoval. Dostal svoje hnutie na piedestál, no odvtedy intenzívne pracuje na jeho zničení. Matovič stvoriteľ i ničiteľ v jednej osobe. No najmä veľký omyl v politike.

Keď len porovnáme novú českú vládu, ktorá vznikla v polovici decembra, s tou našou, už prvý dojem je úplne iný. Na jej čele stojí rozvážny, možno trochu suchopárny Petr Fiala, ktorý zjavne vie, kde je jeho miesto. Z koalície nepočuť žiadnu disharmóniu, ako je to bežné u nás, a zatiaľ v nej všetko funguje, ako má.

Hoci Hegerova vláda to pravdepodobne už nejako „doklepe“ do konca, výsledný dojem bude rozpačitý. A kľúčové bude práve vnímanie Igora Matoviča. Jeho pôsobenie v politike bude mať aj zásadný dosah na formovanie ďalších koalícií. Už dnes viacerí priamo či nepriamo odmietajú spoluprácu s OĽaNO. Popri extréme v podobe ĽS NS a Republiky a čoraz radikálnejšom Smere tak na ocot zostane aj OĽaNO.

Keď Matovič pred dvomi rokmi začínal, takto si to pravdepodobne nepredstavoval. Dostal svoje hnutie na piedestál, no odvtedy intenzívne pracuje na jeho zničení. Matovič stvoriteľ i ničiteľ v jednej osobe. No najmä veľký omyl v politike.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Eduard Heger