Fiasko vládnej sľubotechny

Sú to dva roky, čo táto koalícia prevzala vládu. Jednou zo zásadných priorít bolo ozdravenie kolabujúceho zdravotníctva. V polčase vládnutia nie je čo oslavovať, pohľad je čoraz žalostnejší.

21.03.2022 19:00
debata (43)

Pritom nebyť témy zdravotníctva, OĽaNO by nevyhralo s prevahou voľby v roku 2020. Igor Matovič a Eduard Heger by sa neposadili na čelo krajiny a na post ministra zdravotníctva by nedosadili svojho človeka. Sugestívne predvolebné video z Cypru o vinníkoch úpadku nášho zdravotníctva bola iba hra na city a emócie, politický kalkul. Nič, čo na ňom sľubovali, sa nestalo realitou. Obviňovaná finančná skupina si stále zachováva neprehliadnuteľný vplyv v rezorte. Dokonca sa uvažuje, že jej nová špičková nemocnica sa stane koncovou „štátnou“ nemocnicou. To iba preto, že táto koalícia, ako všetky predchádzajúce vlády, nedokáže postaviť moderne vybavenú nemocnicu pre celé Slovensko.

Nič sa nezmenilo ani na financovaní nemocníc, ako aj celého zdravotníctva. Nemocnice stále vyrábajú dlhy, všeobecní lekári, špecialisti i zdravotnícke zaradenia nemajú opäť ešte v druhej polovici marca podpísané zmluvy s verejnou zdravotnou poisťovňou na tento rok. Všetko sa opakuje.

Ak sa ešte pozrieme, ako vláda v porovnaní s inými krajinami EÚ zvláda covid, tak do druhého polčasu jej bačovania vstupujeme s riadnymi obavami.

Ešte ako minister financií Heger v novembri 2020 hovoril, že nemocnice sa oddlžujú naposledy. Lenže tie dodnes nedostávajú od zdravotných poisťovní adekvátne zaplatené. Klasifikačný systém DRG, ktorý mal spravodlivo hodnotiť výkony nemocníc a celý problém vyriešiť, ani po niekoľkých rokoch poriadne nefunguje. Asociácia nemocníc Slovenska žiada zvýšenie rozpočtu o 12 %. Ak požiadavky nemocníc nebudú akceptované, hrozia vypovedať zmluvy o zdravotnej starostlivosti.

Ani počas pandémie, keď v najťažších mesiacoch lekári, sestry a zdravotníci doslova nasadzovali vlastné životy a pracovali od rána do večera, štát nenašiel ochotu na adekvátne zvýšenie ich platov. O miniatúrne zvýšenie finančných odmien museli u vládnych politikov doslova žobrať. Dostali iba omrvinky. Výhovorky na pandémiu či ekonomickú krízu neobstoja. Keď koalícia chce, lusknutím prstov nájde peniaze a vloží ich, kam sa jej zachce.

Pritom z už tak personálne riadne poddimenzovaného zdravotníctva plánuje odísť (do zahraničia) nemalý počet zamestnancov. Kto bude operovať, liečiť, starať sa o pacientov? To akoby našu koalíciu vyžívajúcu sa v konfliktoch stále nezaujímalo. Možno sa teraz spolieha na prílev pracovnej sily z vojnou zmietanej Ukrajiny.

Lenže sa vyskytli ďalšie neočakávané prekážky. Nebezpečne stúpajúca inflácia kladie nové požiadavky aj na financovanie nemocníc. Kde vziať na rast cien elektrickej energie a plynu? Aspoňže na covid máme v štátnom rozpočte rezervu 700 miliónov. To nestačí, už teraz vládni politici priznávajú, že zdravotníctvu budú musieť tento rok poslať dve finančné injekcie. Ako vlastne zostrojili štátny rozpočet, keď sa rozpadá po troch mesiacoch?

A to si táto koalícia vytýčila, že chce urobiť veľkú reformu siete nemocníc. Ako, keď nie je schopná naplánovať ich chod ani na rok dopredu? Ak sa ešte pozrieme, ako vláda v porovnaní s inými krajinami EÚ zvláda covid, tak do druhého polčasu jej bačovania vstupujeme s riadnymi obavami.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #OĽaNO #štátny rozpočet #vláda SR #koalícia #zdravotné poisťovne #Igor Matovič #DRG #Eduard Heger