Prichádza drahota

Dosahy Putinovej agresie na Ukrajine cítime všetci. Inflácia sa zvyšuje, ekonomika stagnuje a Slovensko už čoskoro zasiahne rekordná vlna zdražovania. Po dlhých rokoch sa ocitáme v situácii, keď reálne mzdy na Slovensku klesnú a ľudia si tak zo svojej výplaty budú môcť dovoliť kúpiť menej ako doteraz. Čakajú nás veľmi ťažké časy. To je voda na mlyn extrémistom.

22.03.2022 19:00
debata (47)

Po dvoch rokoch pandémie, ktorá znamenala obrovskú záťaž pre celú ekonomiku a vďaka ktorej enormne narástol štátny dlh, tak v krátkom čase prichádza druhá rana. Rozdiel oproti minulosti je v tom, že kým vtedy bola vlna rekordného zdražovania zapríčinená našou vlastnou vinou (v r. 1999 vinou štyroch rokov mečiarovského „bačovania“ ekonomický rast dosahoval záporné hodnoty), dnes sú hlavnou príčinou neukojené imperiálne chúťky Vladimira Putina, ktorý potápa nielen ruskú ekonomiku, no ťahá so sebou ku dnu aj ostatných.

V tomto kontexte bude zaujímavé sledovať, či tí, ktorí nekriticky pristupovali k Rusku a najradšej by sa prichýlili k „tomu velikému dubisku“, konečne pochopia, že mráz stále prichádza z Kremľa. No nemajme veľké ilúzie…

Hoci všetci upierajú oči smerom k štátu, ten v takejto situácii nemá veľa možností ako pomôcť. Zastropovanie cien elektriny pre domácnosti či zoznam 13 vybraných potravín, pri ktorých sa reťazce zaviazali, že nebudú zvyšovať ich ceny, čiastočne zmierni dosahy krízy, no tá, tak ako vždy, dopadne najviac na plecia tých najchudobnejších.

Tie krajiny, ktoré v uplynulých rokoch zodpovedne hospodárili, budú môcť svojim občanom pomôcť viac. Žiaľ, Slovensko medzi ne nebude patriť. V dobrých časoch, keď ekonomika rástla, sme neboli schopní hospodáriť vyrovnane, resp. vytvoriť si finančný vankúš, ktorý by sa nám teraz veľmi hodil. Preto teraz budeme trpieť viac ako iní.

Na jednej strane budú stúpajúce ceny potravín vyprázdňovať peňaženky dôchodcov a nízkopríjmových skupín. Skutočná pohroma však nastane, keď v dôsledku nedostatku čipov a iných súčiastok budú fabriky nútené odstaviť výrobu. Potom nielenže začne rásť nezamestnanosť, no začne stúpať aj štátny dlh.

Stúpajúce ceny potravín budú vyprázdňovať peňaženky dôchodcov a nízkopríjmových skupín. Skutočná pohroma však nastane, keď v dôsledku nedostatku čipov a iných súčiastok budú fabriky nútené odstaviť výrobu. Potom nielenže začne rásť nezamestnanosť, no začne stúpať aj štátny dlh.

V prípade, že vojna na Ukrajine bude pokračovať a k nám budú prúdiť davy utečencov a spolu s tým začne rásť aj nevraživosť, to všetko dohromady môže vytvoriť veľmi výbušnú zmes. Slovensko sa tak v dohľadnej dobe môže premeniť na sud s pušným prachom. Potom stačí malá iskra…

Práve v takejto situácii sa ukazuje, aké dôležité je mať kompetentnú vládu, ktorá dokáže s ľuďmi dobre komunikovať. Pretože ak ľudia budú vidieť a počuť, že ministri robia naozaj všetko, čo je v ich silách, tak potom aj svoj ťažký údel budú lepšie znášať.

Doteraz nič nenasvedčovalo tomu, že by sme na Slovensku takúto vládu mali. Možno práve prichádza okamih, keď Eduard Heger preukáže, že je skutočným politikom, ktorý ľudí bude nabádať, aby zachovali pokoj a prevedie národ ťažkými časmi.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zdražovanie #mzdy #vojna na Ukrajine