Putinova hra vabank

Rusko požaduje, aby „nepriateľské“ západné krajiny platili po novom za plyn v rubľoch. Európski lídri odkázali Putinovi, že by to znamenalo porušenie podpísaných dohôd. S tým si on asi hlavu neláme, veď oproti vojenskému napadnutiu Ukrajiny je to „maličkosť“.

25.03.2022 19:00
debata (79)

Absurdná ruská požiadavka evidentne dokazuje, že ekonomické sankcie zaberajú a krajina sa dostáva do úzkych. Kurz rubľa oproti doláru a euru sa prudko prepadol. Ak by „nepriateľské“ krajiny boli donútené nakupovať rubeľ (ktorý nemajú), zvýšený dopyt by tlačil jeho kurz hore. Zároveň sa chce Kremeľ týmto krokom vyhnúť sankciám.

Podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Ruský štátny energetický gigant Gazprom dostal úlohu, aby vymyslel mechanizmus. Má na to štyri dni. Rusko bude možno tiež požadovať, aby sa neobchodovalo podľa aktuálneho kurzu, ale podľa starého, platného v deň podpisu zmluvy. V súčasnosti tvoria eurá 58 percent platieb, doláre 39 percent. Ako alternatívu ponúka Putin „dobročinne“ predaj za zlato. „Priateľským“ krajinám ako Čína a Turecko navrhuje obchod buď v národných menách, alebo v kryptomene bitcoin.

Čo sa stane, ak na šialené ruské požiadavky nepristúpime? Zastavia sa dodávky plynu? Nevieme. Putin je pravdepodobne prichystaný aj na tento úder v ekonomickej vojne. Rýchlo požaduje buď peniaze, alebo chce poškodiť európsku ekonomiku a zmeniť tak tvrdý politický kurz Západu.

Potrebuje tiež čas. Vojenská invázia na Ukrajine zjavne zlyháva. Ruská armáda sa ukazuje ako značne nefunkčná: zastaraná technika, komunikačné problémy, nedostatočná logistika, (právom) demoralizovaní vojaci. A teraz hrozí, že nebudú ani peniaze na ďalšie financovanie okupácie. Na jej pokračovanie či dokonca rozšírenie nemá sily. Možno by Putin inváziu aj skončil, ale s takou hanbou sa nemôže postaviť pred občanov. Bol by to jeho koniec. Potrebuje nejaké „veľké“ víťazstvo: napríklad dobyť Mariupoľ. Za každú cenu, aj vybombardovaním celého mesta a vyhnaním pomaly všetkých občanov. Alebo poškodiť a ponížiť Západ. Napríklad donútením platiť v rubľoch.

Čo keď Putin nakoniec kohútiky zavrie? Negatívne ekonomické dopady by boli rozhodne pre nás enormné, ale stále menšie ako pre Rusko. Či ide Kremľu iba o zvyšovanie napätia? Väčšia nestabilita zvyšuje cenu plynu na svetových trhoch a zároveň zasieva neistotu medzi obyvateľstvom i podnikmi. Je to hra vabank. Putinovi by sme rozhodne nemali skočiť na lep.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Gazprom #Vladimir Putin #rubeľ #vojna na Ukrajine #ruský plyn