Deltakron nie je názov lahôdky

Vírus sa s nami nemazná. Zasiahol nás ako smršť a vyrazil dych, a vždy, keď sme sa mali už-už nadýchnuť, prišiel v ešte sofistikovanejšej podobe.

27.03.2022 20:00
debata (14)

Dva roky nás nič nedokázalo viac na smrť rozhádať. Potom prišla smršť vojny, a zdalo by sa, že celá pandémia odznela. Lenže také jednoduché to nie je. Covid teraz, zdanlivo na poslednú chvíľu, dobehol aj tých, ktorí sa mu úspešne vyhýbali.

Najnovší variant COVID-10 deltakron poukazuje na spojenie genetického materiálu variantu delta, ktorý nás zavalil niekedy pred letom, a omikronu, považovaného za síce ľahko prenosný, zato pomerne mierny variant. Istý čas sa dokonca hovorilo, že ide len o kontaminovanú vzorku, ale po opadnutí intenzity pandémie sú čísla nakazených veľmi reálne. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bol prvýkrát identifikovaný v januári vo Francúzsku. Jeho najcharakteris­tickejšou vlastnosťou je, že o ňom takmer nič nevieme. Dá sa len predpokladať, že počty chorých opäť porastú. A dá sa počítať aj s tým, že ak ste riadne zaočkovaný (aj treťou dávkou), priebeh ochorenia bude podstatne ľahší. V každom prípade vzhľadom na akýsi nový modus vivendi, v ktorom sa pandémia stala každodennou realitou, utíchli aj „hysterické“ nálady súvisiace s očkovaním. Zatiaľ sa štvrté kolo nekoná a aj teórie o jeho povinnom zavedení znejú len ako čosi veľmi vzdialené. Ale už sme sa naučili, ako to chodí: ak sa nám dnes zdá zubatá ako rozprávková postava, zajtra nám už môže veľmi reálne kosiť pomyselné vzdušné zámky.

Čo má teda človek vystavený napospas chaotickým informáciám a nariadeniam robiť? Istým spôsobom je poľahčujúcou okolnosťou, že viac ako odborníci toho nepridumá a stačí, ak bude robiť to, čo mal aj doteraz: rešpektovať druhých, poctivo nosiť rúško v uzatvorených priestoroch, dbať o zdravie a pokiaľ to len je možné, dať sa zaočkovať.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné očkovanie #Covid-19 #omikron #deltakron