Kedy praskne slovenská bublina?

Ceny nehnuteľností narástli za posledný rok o 22,1 percenta. Keď pred pandémiou stál jeden štvorcový meter priemerne niečo nad 1 500 eur, teraz sa cena vyšplhala už nad 2 200 eur. Jasný signál, že nafúknutá realitná bublina môže kedykoľvek prasknúť.

31.03.2022 20:00
debata (15)

To naznačuje aj Národná banka Slovenska (NBS), hoci priamo nebije na poplach. Európsky výbor pre systémové riziká varoval Slovensko už vo februári. Fakty nič iné nepripúšťajú. Už aj tak poriadne nadhodnotené ceny nehnuteľností stále rastú vysokým tempom, ktoré evidentne prevyšuje rast platov. Ceny zdvíhajú aj rýchlo pribúdajúce nové hypotéky s neodolateľne nízkymi úrokovými sadzbami. To logicky prehlbuje zadlženosť domácností, neraz so splácaním hypotéky až do dôchodku. NBS už prijala určité opatrenia a samotné banky zvažujú zvýšenie úrokových sadzieb. Stále to nestačí.

Pretože dopyt po bytoch a domoch je stále vysoký a ponuka nedostatočná. V Bratislave najnižšia za posledných 10 rokov. Pritom na konci minulého roka bol počet rozostavaných bytov najvyšší od roku 2003, teda odkedy sa zbierajú údaje. Liek je len jeden. Začať urýchlene a premyslene stavať nové byty. Nielen štátne nájomné, ako sľúbil Boris Kollár pred voľbami a za dva roky nepostavil ani jeden, ale aj súkromné či byty do prenájmu, alebo do vlastníctva.

Nuž to by tu musela existovať nejaká koncepcia. Nielen vo vláde, ale najmä v mestách. Tie však sotva majú nejaký zmysluplný plán rozvoja, napr. do roku 2030.

A nejde iba o byty, u nás sa nestavia takmer nič, ani sa poriadne neplánuje. Najlepšie to dokumentuje kolaps mosta v Hlohovci. Ten sa zatvoril tesne pred zrútením. Keby sa tak stalo, kto by postavil nový? A koľko by to trvalo? Veď u nás je problém postaviť mosty nad potokmi, ktoré sa zrútili po záplavách. Koľkým ďalším mostom, budovám či cestám hrozí kolaps? Radšej ani nepočítajme.

Tu totiž nehrozí, že spľasne hypotekárna bublina, ale celé Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #mosty #hypotéka #NBS #ZMOS #ceny nehnuteľností #realitná bublina #mestá a obce #bytová výstavba #most v Hlohovci