Kiska putuje za chytráctvo pred súd

Prokurátor nakoniec posiela po rokoch vyšetrovania bývalého prezidenta Andreja Kisku pred súd. Hrozí mu sedem až dvanásť rokov za mrežami. Robert Fico dokonca tvrdí, že ak by bol Kiska právoplatne odsúdený, bol by „nelegálnym prezidentom“.

13.04.2022 16:30
debata (84)

Zatiaľ platí prezumpcia neviny. Skôr ako o trestnoprávnu rovinu ide o rovinu etickú a politickú. Kiska sa stavia do roly obete. Podľa neho má celú kauzu na rováši Fico. Ten mal ešte ako premiér na neho poslať daňové kontroly, aby niečo vyštúrali. Omyl. Skutok sa totiž stal. Oveľa horšie než pomyselná iniciatíva zo strany bývalého úhlavného rivala je fakt, že o skutku by sme sa nikdy nedozvedeli. Všetko by sa zo strany štátnych orgánov ututlalo „lebo prezident“. A pravdepodobne by sme sa nedozvedeli ani o iných skutkoch prezidenta, napríklad o kšeftoch s pozemkami a o podozreniach z obchodovania s ľuďmi z podsvetia.

Daňovo-účtovné machinácie z predvolebnej kampane z rokov 2013 – 2014, za ktoré putuje teraz Kiska pred súd, on sám už dávno oľutoval. Bola to školácka chyba. Ak by si vtedajší prezidentský kandidát najal profesionálnu firmu, ktorá robila účtovníctvo politickým stranám, nikdy by sa takejto zbytočnej chyby nedopustil.

Kiska už za svoje chyby zaplatil. V parlamentných voľbách 2020 prepadol. Opäť pre školácke chyby a narcizmus, ale aj najmä preto, že už to nebol anjel, ale človek z mäsa a krvi, ktorý má chyby ako každý iný.

Lenže tu nejde iba o začiatočnícky prešľap, ide o premyslené chytráctvo Kisku a jeho okolia. Jeho firma KTAG (ktorá zabezpečovala kampaň) si totiž nadmerný daňový odpočet v sume 146-tisíc eur nepýtala od štátu za nejaký normálny výdavok vo volebnej kampani. Vratku DPH si exprezident vyžiadal za propagáciu značky vlastného mena Andrej Kiska. Všetci dobre vedeli, že siahajú na hranu zákona. Pravdepodobne rátali s tým, že ak vo voľbách neuspeje, položka bude „oprávnená“ – značka Kiska sa bude propagovať alebo v najhoršom sa suma doplatí. A keď vyhrá, nuž tak si nikto nedovolí napadnúť hlavu štátu, respektíve sa to v tichosti vyrieši.

Bývalý tatranský finančný magnát propagovaním vlastného mena ukázal nielen značnú mieru podnikateľského chytráctva, ale prezradil čo-to aj zo svojich praktík a najmä sa prejavil ako narcista. Aj v samotnej prezidentskej kampani sa štylizoval do úlohy dobrého anjela, ktorý vyvedie Slovensko z osídiel zla.

Kiska už za svoje chyby zaplatil. V parlamentných voľbách 2020 prepadol. Opäť pre školácke chyby a narcizmus, ale aj najmä preto, že už to nebol anjel, ale človek z mäsa a krvi, ktorý má chyby ako každý iný. Nie všetci sa poučili a v nasledujúcich voľbách zase volili mačku vo vreci, akurát inú. Nehľadajú totiž ľudí s politickým názormi, dlhšie verejne činných, odborníkov so skúsenosťami, ale opätovne v „last minute“ volia neznáme tváre, nových anjelov, spasiteľov, ktorí majú lusknutím prstami vyriešiť zložité spoločenské problémy – napríklad korupciu. Po opojení zo sľubov a z víťazstva nad súpermi prichádza neradostné vytriezvenie a spoznávanie svojho politika.

Či bude, alebo nebude Kiska odsúdený za dávno minulý skutok, nie je až také dôležité. On už za svoje pochybenie zaplatil a z politiky sa musel s hanbou stiahnuť. Rad je teraz na celej spoločnosti, či sa z jeho prípadu konečne poučí a v budúcnosti nebude opäť chytrácky voliť mačku vo vreci.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska #predvolebná kampaň #firma KTAG #vratky DPH