Kde zostal krízový scenár?

Tragédia na Ukrajine sa čoraz väčšmi prejavuje aj v ekonomike. Výpadok dodávok komponentov najskôr postihol automobilový priemysel. V posledných týždňoch kríza naplno zasiahla stavebníctvo.

18.04.2022 20:00
debata (19)

Tu zatiaľ nehrozí zastavenie výroby tak ako v automobilkách. Nedostatok primárnych surovín z Ruska a Ukrajiny však dramaticky, v desiatkach percent, zvýšil ceny stavebného materiálu. Niekedy sa menia zo dňa na deň. Meškanie jeden či dva týždne môže stavbu riadne predražiť. Enormný rast cien nehnuteľností v minulom roku tak mohol byť iba predjedlom pred hlavným chodom v tomto roku.

Niektorí developeri už začínajú prepisovať pôvodné zmluvy a zvyšujú už dohodnuté ceny bytov. Ak by tak neurobili, namiesto zisku sa môžu ľahko ocitnúť v strate. A čo kupujúci? Kde vziať peniaze, keď už pri podpise zmluvy išli na doraz? Ešte viac sa zadlžiť? Trochu ľahšie to majú tí, čo si stavajú dom svojpomocne. Predsa len niektoré práce možno posunúť – veď aj tak sú na viaceré materiály poradovníky.

Ohrozené sú však všetky stavby, aj verejné investície, často financované z eurofondov. Už teraz mali byť na stole krízové scenáre, odkiaľ nahradíme vypadnuté dodávky. Spoliehať sa na trh, že všetko vyrieši, je nanajvýš riskantné. Suroviny či dielce z Ruska a Ukrajiny sa síce nakoniec nahradia surovinami z iných krajín, ale bude to istý čas trvať. Vysoký nárast cien, rušenie výroby, sklzy, bankroty či prepúšťanie môžu zatiaľ položiť niektoré odvetvia na kolená. Že to bude mať multiplikačný efekt na celú ekonomiku, ako aj spoločnosť, netreba pripomínať.

Toho si je vedomý aj Kremeľ. Od začiatku hrá na túto strunu. Už na jeseň začal zvyšovať napätie. Destabilizáciou chcel dosiahnuť zvyšovanie cien plynu a ropy. Čo vyhovuje Rusku, nám práve naopak. Ak chceme Putina poraziť, musíme byť o krok pred ním. To sa nám zatiaľ príliš nedarí.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #stavebníctvo #ekonomická kríza #ceny nehnuteľností #ceny surovín a materiálov