Putinov blitzkrieg zlyhal, prichádza druhá fáza

Po zbabranej invázii v okolí Kyjeva si Putin potrebuje napraviť reputáciu, a tak sa vojna presúva tam, kde ju mnohí od začiatku očakávali: na Donbas. No keďže presne nevieme, čo mal šéf Kremľa pôvodne v pláne, za víťazstvo môže teraz vydávať čokoľvek, aj to, že obsadí iba Luhanskú a Doneckú oblasť a zabezpečí pozemný koridor na okupovaný Krym. Keď už nemôže získať všetko, uspokojí sa aspoň s niečím. Naozaj?

19.04.2022 19:00
debata (56)

Hoci ruská propaganda dookola omieľa nezmyslené reči o tom, že „špeciálna vojenská operácia“ je preventívny útok proti Západu a že Rusko nemalo na výber a pod., z toho, čo doteraz zaznelo, sa môžeme domnievať, že Putin chcel úplné zničenie Ukrajiny. A to, že mu to teraz nevyšlo, neznamená, že sa svojich plánov vzdal. Keď má niekto utkvelú predstavu, že Ukrajina je súčasťou ruskej sféry vplyvu, tak sa jej len tak nevzdá…

Tak ako prišiel s nezmyselnou požiadavkou na „denacifikáciu“ Ukrajiny, môže prísť neskôr s nejakou inou, ešte nezmyselnejšou požiadavkou, na ktorú neexistuje žiadna racionálna odpoveď.

O tom, aké pokrivené videnie sveta majú mocní muži Kremľa, nás pravidelne presviedčajú prostredníctvom svojich vyhlásení. Napríklad minister obrany Šojgu v pondelok povedal, že Rusko „postupne realizuje plán na oslobodenie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky". A dodal: „Podnikáme kroky na to, aby sme nastolili život v mieri.“

Čo na tom, že Rusi minimálne od roku 1956 dokážu oslobodiť ľudí akurát tak od všetkého dobrého? Čo na tom, že o to, ako oni nastoľujú mier, nik nestojí? Akoby hovorili úplne inou rečou, kde slová majú úplne iný význam, a tak i šanca, že sa s ruskou stranou podarí v dohľadnej dobe uzavrieť prímerie, je mizivá. Nemožno sa čudovať, že videné ministrovou optikou sú to Spojené štáty a ďalšie západné krajiny, ktoré robia všetko preto, aby „predĺžili“ vojnu, a nie Rusko. Pritom je to také jednoduché: stačí ukončiť boje a stiahnuť ruské jednotky z územia suverénnej Ukrajiny späť domov do Ruska.

Po tom, čo Putinov blitzkrieg zlyhal, by sme sa mali pripraviť na to, že konflikt na juhu a východe Ukrajiny sa bude ťahať dlhé mesiace, ak nie roky.

Po tom, čo Putinov blitzkrieg zlyhal, by sme sa mali pripraviť na to, že konflikt na juhu a východe Ukrajiny sa bude ťahať dlhé mesiace, ak nie roky.

Ak sa Rusom nepodarí ovládnuť celé územie Ukrajiny, budú sa snažiť udržiavať vojnu v takom stave, aby neustále zamestnávali protistranu. Konflikt na Ukrajine sa tak môže zmeniť na nekonečne sa vlečúci boj, ktorý svojím charakterom bude pripomínať prvú svetovú vojnu.

S pribúdajúcim časom tak nepochybne budú zaznievať výzvy, aby sa Ukrajinci vzdali, pretože proti ruskej presile nemajú šancu vyhrať. Popri tom, ako budú rásť ceny a bude sa stupňovať sociálne napätie na Západe, sa rôzni populisti budú snažiť verejnosť presviedčať, že protiruské sankcie nemajú zmysel. To bude voda na mlyn Moskve, ktorá sa bude snažiť vraziť klin medzi západné krajiny.

Západ im však na to nesmie naletieť. Treba vojensky i finančne podporovať Ukrajincov, aby raz mohli uzavrieť spravodlivý mier s Ruskom ako rovný s rovným.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Krym #Donbas #vojna na Ukrajine #Donecká a Luhanská oblasť