Sú mračná nad Súmračnou vyfabrikované?

Obvinenie expremiéra Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zosnovania zločineckej skupiny je silnou kávou. Dočkáme sa spravodlivosti, či skôr trpkej pachuti po čistení?

24.04.2022 19:00
debata (22)

Trestné stíhanie bývalého predsedu vlády a jeho pravej ruky je prelomovým krokom. Pre jedných je to náznak potvrdenia toho, čo už dávno tušili, pre druhých ide o politicky motivované kriminalizovanie opozície. Ako sa teda z toho vymotať?

Jedine zdržanlivosťou. I keď sudca pre prípravné konanie odklepol dôvodnosť Kaliňákovho stíhania, na vyvodzovanie záverov si musíme počkať na právoplatné rozhodnutie. Do toho času by sme sa mali vyvarovať kategorických vyjadrení. Či už by sa mali týkať pripisovania viny stíhaným (platí prezumpcia neviny), alebo nezákonného zneužívania orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) a súdov politickou mocou (platí prezumpcia zákonnosti rozhodnutí). Čo však vieme?

Na základe 12-ročnej skúsenosti s vládnutím Smeru je zjavné, že nie všetko bolo v súlade s kostolným poriadkom. Početné kauzy počnúc zmanipulovanými tendrami cez únos Vietnamca až po aktuálne korupčné kauzy bývalých nominantov Smeru sú len špičkou ľadovca pochybností o dodržiavaní zákona pri výkone verejnej moci. V kontexte kauzy Súmrak sú preto dôvodné podozrenia, že Fico má toho za ušami viac ako len natiahnutú gumičku z plexiskla. Na odsúdenie však pochybnosti nestačia.

Vieme tiež to, že Robert Fico ohrozil daňové tajomstvá, keď na tlačovkách prezentoval výsledky lustrácie dokumentov svojich politických oponentov, ku ktorým sa zo zákonného titulu dostať nemohol. Usvedčil sa tak sám. Je to však na zločineckú skupinu?

Hlavné znaky organizovanej kriminality spočívajú v koordinovanom a plánovitom páchaní trestnej činnosti v hierarchicky usporiadanom spoločenstve. Pri pojme sa nám vyjavia klasické prípady hrubokrkých „mafošov”, ktorí vypaľovali podniky a montovali rozbušky na podvozky áut.

Doba sa však mení – členovia zločineckých skupín vymieňajú koženky za biele goliere a zafajčené bary za verejné úrady. Automatické zatváranie očí pred takýmito podobami organizovanej kriminality tak len nahráva tým, ktorí profitujú z jej fungovania.

Isteže, niekto môže namietať, že podobná prax je zaužívaná aj v západných demokraciách. No nezabúdajme, že zaužívané je aj odstupovanie z verejných funkcií pri závažných podozreniach zo spáchania trestnej činnosti.

Okrem trestnoprávnej zodpovednosti (o ktorej rozhodujú súdy a nie tlačovky) by však mala existovať aj tá politická. Pofidérne hľadanie špiny na politických oponentov je nielen porušením zákona, ale princípov slobodnej súťaže politických síl. Isteže, niekto môže namietať, že podobná prax je zaužívaná aj v západných demokraciách. No nezabúdajme, že zaužívané je aj odstupovanie z verejných funkcií pri závažných podozreniach zo spáchania trestnej činnosti.

Ficovo a Kaliňákovo obvinenie je definujúcim momentom našej budúcnosti. Ustátie dôkazného bremena zo strany OČTK nerozhodne len o funkčnosti spravodlivosti na Slovensku, ale aj o budúcich voľbách. Preto je pochopiteľné, že kauza vzbudzuje veľké vášne. Okrem toho si nik neželá, aby páchatelia ostali nepotrestaní či aby nevinní boli účelovo stíhaní. Na vytvorenie záveru, či ide o prvú, alebo druhú alternatívu, však potrebujeme rozhodnutie súdov a nie emotívne výlevy z tlačoviek.

Buďme preto opatrní. Nekritickým uprednostňovaním príbehov, ktoré hovoria tí „naši”, pred základnými princípmi právneho štátu dôveru v spravodlivosť nenavrátime.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Súmrak