Matovičovo fiasko

Hlasovanie o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie je možno posledným klincom do rakvy tejto koalície. Keďže jej členovia sa nedokážu zhodnúť ani na takýchto zásadných veciach, tak je namieste otázka, aký zmysel má jej ďalšia existencia.

05.05.2022 19:00
debata (20)

Ukázať prstom na vinníka je v tomto prípad ľahké. Igor Matovič nezvládol ukočírovať svojich poslancov a namiesto toho, aby si priznal chybu, zaútočil na všetkých ostatných spôsobom jemu vlastným. „Schytali“ to Lengvarský, prezidentka Čaputová a už tradične liberáli z SaS, ktorých obvinil, že kujú pikle s opozičným Hlasom…

Hoci na druhý deň poprosil o odpustenie s tým, že „zlyhali jednotlivci, nie hnutie, ktoré jediné v boji s korupciou dosiaľ nikdy neuhlo“, v konečnom dôsledku ide o zlyhanie OĽaNO. Čísla jednoducho nepustia.

Hlasovanie o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie je možno posledným klincom do rakvy tejto koalície. Keďže jej členovia sa nedokážu zhodnúť ani na takýchto zásadných veciach, tak je namieste otázka, aký zmysel má jej ďalšia existencia.

Nik si nerobí ilúzie o poslankyni Romane Tabák. Tá už viackrát verejnosť presvedčila o svojich politických „kvalitách“. Keďže všetci vieme, s kým máme dočinenia, nepochybne to musí vedieť aj líder hnutia OĽaNO. To, že ju pred kľúčovým hlasovaním nedokázal presvedčiť, je teda najmä jeho zlyhanie.

Nejde však len o ňu, zdržala sa aj Katarína Hatráková a aj odídenec Ján Krošlák, nehovoriac o Martinovi Čepčekovi, ktorý hlasoval proti. Koho to má vlastne Matovič v hnutí? Kto sú tí jeho obyčajní ľudia?

Teraz sa ukazuje, že spôsob, akým je tvorená kandidátka OĽaNO, je veľmi nešťastný. Možno fungoval, kým boli v opozícii, no keď má niekto vládnuť, nemôže ľudí doslova pozbierať na ulici. Tento nesúrodý konglomerát rôznych „osobností“ je náchylný na to, že sa skôr či neskôr rozpadne ako domček z karát.

To, že Tabák a Hatrákovú vylúčili z poslaneckého klubu OĽaNO, už nič nevyrieši, navyše koalícia tak prišla o ďalšie dva hlasy, čo ju ešte viac oslabí. Už pri najbližšom hlasovaní (ak ešte vôbec nejaké bude) sa tak ukáže, že vládny štvorlístok sa ocitol v politickom pate.

Keď sa pýtame, ako sa vôbec mohlo stať, že koalícia disponujúca pôvodne ústavnou väčšinou, nie je schopná nájsť potrebných 76 hlasov, tak odpoveď je prostá: pretože ignorovala poslaneckú matematiku, čo sa nevypláca. Faktom je, že vládna koalícia už minimálne pol roka visela na šnúrke od gatí dvoch odídencov – M. Kollára a T. Valáška, a spoliehať sa na to, že sa obaja budú správať zodpovedne, zatiaľ čo celé hnutie Sme rodina si bude húsť svoje, sa donekonečna nedá.

Navyše, po kauze Borguľa bolo nad slnko jasnejšie, že kollárovci za vydanie Fica hlasovať nebudú. O to viac sa Matovič mal snažiť získať potrebné hlasy.

Ak si niekto kládol otázku, dokedy je možné udržať koalíciu, v ktorej sa 17 poslancov Sme rodina správa, ako keby ani neboli jej súčasťou, tak teraz už odpoveď pozná: do kľúčového hlasovania 4. mája, ktoré znamená začiatok konca tejto vlády.

Hoci Heger vyhlasuje, že to nevzdáva, pravdepodobne je už neskoro.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #OĽaNO #Igor Matovič