Matovičova hra s miliardami

Koalícia sa po dlhšom čase, keď v nej vládol relatívny pokoj zbraní, opäť ocitla tam, kde sa nachádzala pred rokom. V obrovskom chaose. Ukazuje sa, že zosadiť Igora Matoviča z premiérskej stoličky nestačí, pretože ten si vo vláde uzurpuje právomoci, ktoré mu ako ministrovi financií neprislúchajú. Kafre do roboty ostatným ministrom, pričom si robí neustále vlastné PR. Žiaľ, nápady, s ktorými prichádza, nepomôžu ľudom v núdzi, ale majú poslúžiť predovšetkým na potvrdenie jeho „geniality“.

17.05.2022 19:00
Marian Repa aktual Foto:
debata (8)

Je priam trestuhodné, že koalícia sa viac ako štyri mesiace naťahuje pre balíček pomoci, no doteraz nedokázala nájsť spoločné riešenie. To tiež ukazuje, akí politici nám tu vládnu…

Sledujeme predstavenie jedného herca, ktorý si na javisku masíruje svoje ego. Namiesto riešení stresuje celú spoločnosť. Namiesto adresnej pomoci chce rozdávať plošne všetkým, akoby tá miliarda išla z jeho vlastného vrecka.

Témy sa chytil Igor Matovič a podľa toho to aj vyzerá. Podobne ako pri celoplošnom testovaní alebo nákupe ruskej vakcíny Sputnik, sledujeme predstavenie jedného herca, ktorý si na javisku masíruje svoje ego. Namiesto riešení stresuje celú spoločnosť. Namiesto adresnej pomoci chce rozdávať plošne všetkým, akoby tá miliarda išla z jeho vlastného vrecka.

Navyše, nik nepozná presné čísla, nik nevidel žiadne analýzy ani dopadové štúdie. Všetko robí len tak – pocitovo. Jeden týždeň Matovič oznámi, že na krúžky má ísť 60 eur, na druhý 50. To vyvoláva dojem, že čísla si len tak vycucal z prsta. Načo máme potom Inštitút finančnej politiky či Útvar hodnoty za peniaze, keď si minister aj tak robí, čo chce?

Nejeden z vás si v duchu kladie otázku, čo má príspevok na krúžky spoločné s infláciou a prečo ho majú dostávať bohatí aj chudobní. Takáto pomoc nie je ani rýchla, ani adresná. Je len splnením Matovičových túžob „byť za pekného“. Nápad dať rodinám s deťmi viac peňazí už prezentoval už minulý rok, no doteraz nepovedal, kto to všetko zaplatí.

Ako veľmi výstižne napísal Peter Pellegrini: „Matovič sa zasa správa ako sultán. Šibrinkuje s miliardami, akoby boli jeho vlastné. Bez verejnej kontroly a súhlasu odborníkov.“

Minister financií navrhuje zásadnú zmenu v sociálnej politike, no doteraz neukázal ani jeden jediný paragraf. Navyše, chce tento balíček dať schváliť v parlamente v tzv. skrátenom legislatívnom konaní. To je vrchol drzosti, pretože keď niekto štyri mesiace nič nerobí, nemá najmenší dôvod potom takto šturmovať, najmä keď ide o 1,3 miliardy! Niečo také si nedovolili ani predstavitelia Smeru, ktorí tesne pred voľbami presadili v parlamente 13. dôchodok.

To, že sa Matovič v politike správa ako „škodná“, vie každý minimálne dva roky. Presadzuje bezhlavo svoje názory, neustále sa háda s Richardom Sulíkom a v poslednom čase útočí aj na ostatných kolegov z vlády – Kolíkovú, Lengvarského či Gröhlinga, čo je dosť neštandardné, lebo to prislúcha opozícii.

No teraz, keď sa chystá poškodiť aj našu ekonomiku, končí sa každá „sranda“. Nemalo by nám byť jedno, že chce ožobráčiť nás všetkých, aj keď pod maskou bohumilého samaritána.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič