Ďalší prominent v suchu

Paragraf 363 sa stáva priam legendou. Pomohol ďalšiemu prominentovi. Tentoraz bývalému dlhoročnému ministrovi financií Petrovi Kažimírovi.

07.06.2022 20:00
debata (11)

Prvý námestník Generálnej prokuratúry Jozef Kandera zbavil dnes už guvernéra NBS obvinenia z korupcie. Pri ututlávaní nadmerných odpočtov DPH. O kšeftoch s dépeháčkami kolovali počas vlád Smeru chýry. A dodnes nikto neverí, že to bolo možné bez vedomia najvyšších politikov.

Lenže celé obvinenie z odovzdania úplatku bolo založené iba na jednom kľúčovom svedkovi – bývalom šéfovi Finančnej správy Františkovi Imreczem. V jeho výpovediach sa nachádza viacero rozporov, chýbajú ďalšie relevantné dôkazy. Imrecze si ani presne nepamätal, kedy sa skutok stal a koľko dostal peňazí. Samozrejme, málokto si po rokoch presne spomenie, kedy čo urobil. Pri takom závažnom kroku by si však inteligentný človek s normálne fungujúcou pamäťou nemal pliesť, či to bolo pred tromi, či štyrmi rokmi. Aj by si mal zapamätať, koľko dostal. Veď prísť len tak k 50-tisíc eurám nie je žiadna maličkosť. Normálny človek si sakramentsky dobre zapamätá, či dostal 46-, alebo 48-tisíc. Ibaže by úplatky bral pravidelne a takéto sumy by potom pre neho boli iba všimné…

Tu nejde iba o tvrdenie proti tvrdeniu. Krajský i Najvyšší súd rozhodli, že nadmerné odpočty si dotknuté firmy nárokovali v súlade so zákonom. A to bolo známe, keď malo dôjsť k odovzdaniu úplatkov. Teda ani Kažimír, ani Imrecze už nemohli nič, napríklad daňovú kontrolu, ovplyvniť.

Preto sa zdá zrušenie obvinenia namieste. Lenže sú tu dva otázniky. Prečo by si Imrecze všetko vymýšľal, keď vedel, že je to lož? A po druhé, na kontroverzných odpočúvaniach z poľovníckej chaty Robert Fico naznačuje, že Kažimír má strach, ale nakoniec to uhrá. Niekto nad ním drží ochranu… Ozaj sme krajinou krivých zrkadiel, ako to povedal Maroš Žilinka?

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #DPH #Peter Kažimír #František Imrecze #Maroš Žilinka #odpočty DPH #Jozef Kandera