Beztrestné pokušenie

Na Orave dobre, na Orave zdravo. Až tak zdravo, že kňazi zneužívajú maloleté osoby a keď sa predsa stane, že si postavia pred súd, utečú z neho s minimálnou podmienkou, až sa za nimi práši.

06.07.2022 20:00
debata (9)

Je to aj najnovšie prevalený prípad kňaza Františka Ondreka, ktorý priznal, že tri roky zneužíval maloleté dievča, po schválení dohody o vine a treste dostal trojročnú podmienku a následne zdúchol ako namydlený blesk v aute bez poznávacej značky. Ukazuje sa, že v Dolnom Kubíne nejde o ojedinelý prípad. Vyšetrovaný je už iný kňaz, ktorý v tej istej škole podľa všetkého zneužíval dvanásťročné dievča. Minimálny „škrabanec“ pre kňaza Ondreka, ktorý nevidel žiadny dôvod, prečo by sa mal obeti vôbec ospravedlniť, je však pre kňazov, ktorí by sa nedajbože v budúcnosti ocitli v pokušení pred dospievajúcimi deťmi, skôr výzvou na ešte väčšie „pokušenie“, než na nejakú sebadisciplínu či vôbec odradenie.

Toto nie je útok na náboženstvo, na vieru ani veriacich. Toto je upozornenie na závažnú skutočnosť, že na Slovensku očividne existujú hierarchické štruktúry, ktorých tradične silne vkorenené na náboženstve sa zakladajúce postavenie zabezpečuje dlhodobú beztrestnosť ich členov bez ohľadu na závažnosť konania, osobné dôsledky pre poškodené (a poškodených) a na celospoločenský dosah. A nielen to: túto beztrestnosť udržiava v prevádzke aj skutočnosť, že stále priveľa veriacich odmieta vidieť zodpovednosť kňaza konajúceho zo svojej pozície, aby sa „nedostali do rečí“. Vinníkom nie je uznaný páchateľ, ale obeť. To je už aj problém kultúrny.

Na nedávnej homílii v Nitre arcibiskup Bernard Bober vyhlásil, že spoločnosť sa na biskupov a kňazov pozerá negatívne len na základe zlyhania niekoľkých jednotlivcov. Nie je to pravda. Len nedávno bol smiešnou podmienkou potrestaný kňaz Ladislav Jurčík za zneužívanie neplnoletých chlapcov a pod koberec bola za posledné roky zametená nejedna kauza z oblasti pokušenia vo svete duchovných. To všetko je len vrchol stáročia sa formujúceho ľadovca – vonkoncom nielen na Slovensku.

O tom, čoho sú schopní mocou posadnutí náboženskí predstavitelia s nevyriešeným vzťahom k vlastnej sexualite, mnoho vypovedá prípad poľského kňaza Tadeusza Rydzyka, ktorý sa zastal biskupa Edwarda Janiaka kryjúceho sexuálne zneužívanie detí ako „súčasného mučeníka“: veď nech sa ukáže ten, kto nikdy neupadol do pokušenia! Celá hrôza tejto mašinérie sa však neprejavuje len bezbožnou drzosťou „zbožných“. Prejaví sa najmä vtedy, keď sa zvrhlosť tejto úrovne stretáva s potleskom (ako v prípade Rydzyka), alebo s absurdne smiešnymi trestami, ako v prípade Ondreka.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #katolícka cirkev #sexuálne zneužívanie farármi #František Ondrek #Tadeusz Rydzyk