Trampoty pána expremiéra: Kto ohýba spravodlivosť? Fico, NAKA či prokuratúra?

Robert Fico to nemá na dovolenkách v poslednom čase ľahké. Minulý rok dostal v Grécku covid a musel byť hospitalizovaný. Na prelome rokov ho zase niekto nafotil, ako si užíva teplo na Blízkom východe. A teraz mu užívanie leta v zahraničí - zatiaľ nevedno kde – otravujú priamo policajti z NAKA.

25.07.2022 19:00
debata (41)

Aspoň tak nám oznámil v podstate na už tradičnom dovolenkovom videu z hotelovej izby. Už sme si na ne zvykli. Tentoraz ukázal aj dobrý zrak. Príslušníci NAKA sú podľa neho takí nápadní ako čierni agenti CIA v ruskej tajnej službe.

Nevyhýba sa silným tvrdeniam: politické procesy ako bežná účasť vládnej politiky, gestapácke postoje či fašistická svojvôľa policajtov a prokurátorov. Patria takéto neprimerané vyjadrenia do slovníka predsedu sociálnej demokracie, trojnásobného slovenského premiéra, ktorý sa istý čas pasoval medzi politikov európskeho formátu? Totiž on dobre vie, kto boli fašisti, gestapo alebo politické procesy v 50. rokoch. Aké zločiny sa vtedy páchali. Porovnávať ich so súčasnosťou je hanebnou urážkou vtedajších obetí, ako aj radikalizovanie verejnej mienky nebezpečným smerom.

Je už najvyšší čas, aby viaceré policajné akcie boli ukončené a o vine rozhodovali súdy. Spoločnosť nadarmo traumatizujú a rozdeľujú. A Ficovi zbytočne dodávajú auru mučeníka.

Fico to robí však zámerne. Prezradil nám aj prečo. Pretože orgány činné v trestnom konaní podľa neho „práskli do koní“ a v akcii Súmrak (v ktorej je jeden z obvinených) sa chystá expresné podanie obžaloby. Čoho sa tak expremiér bojí, keď sa cíti nevinný? Neverí dlhoročný predseda vlády na spravodlivosť a nestrannosť súdov? Ak má o nich tak zlú mienku, prečo s tým ako premiér nič neurobil?

Mali by sme však spozornieť, keď Fico tvrdí, že obvinenie z trestného činu zosnovania zločineckej skupiny je nadkvalifikované a trestné konanie do podania obžaloby musí byť zákonné. V akcii Súmrak mal Fico so svojimi spolupracovníkmi hľadať špinavé veci (daňové delikty) na bývalého prezidenta Andreja Kisku. Tie sa nakoniec ukázali ako relevantné a bola podaná obžaloba. Keby to všetko aj bola pravda, išlo skutočne o organizovanie zločineckej skupiny? Je kvalifikácia policajtov a prokurátorov správna? Nie sú úmyselne predpojatí? Laikom sa to tak môže javiť. Bokom nechajme nateraz morálnu rovinu celého prípadu.

Dozorujúci prokurátor dosiaľ nerozhodol o Ficovej sťažnosti proti obvineniu, ktorá bola podaná ešte 22. apríla, respektíve 6. mája. Aj preto, že trestný poriadok neukladá prokurátorovi lehotu na rozhodnutie o sťažnosti obvineného. Nateraz tak generálny prokurátor Maroš Žilinka nemôže zasiahnuť do prípravného konania a využiť slávny až démonizovaný paragraf 363. Hoci v posledných mesiacoch bol aplikovaný skutočne vo veľmi zvláštnych prípadoch, vedúci Katedry trestného práva Právnickej fakulty UK, profesor Jozef Čentéš pre Pravdu uviedol, že nie je paragrafom bohatých ani sa v poslednom čase nenadužíval oproti minulosti. Druhým dychom však dodáva, že má nedostatky.

Je už najvyšší čas, aby viaceré policajné akcie boli ukončené a o vine rozhodovali súdy. Spoločnosť nadarmo traumatizujú a rozdeľujú. A Ficovi zbytočne dodávajú auru mučeníka. Pred nami sú dôležitejšie výzvy.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Špeciálna prokuratúra #NAKA #Maroš Žilinka #Akcia Súmrak