Päť miliárd v lufte

Vysoký rast cenovej hladiny spôsobuje, že peniaze strácajú na hodnote. Pre generáciu, ktorá vyrastala na hudbe MTV a mladších, teda generáciu detí narodených v roku 1985 až 1995, je to jav nepoznaný.

25.07.2022 20:00
debata (2)

Staršia generácia zažila takúto vysokú infláciu naposledy pred 22 rokmi. Posledné dáta Štatistického úradu SR za mesiac jún ukazujú, že inflácia sa vyšplhala až na 13,2 percenta. Ceny rastú už 17 mesiacov v rade.

Vysoký rast cien Slováci pociťujú hlavne cez drahšie potraviny či energie. Menej sa už však hovorí o tom, ako inflácia požiera aj naše úspory. Údaje z našej centrálnej banky ukazujú, že domácnosti majú na účtoch zhruba 42 miliárd eur. Obrovská suma, ktorú súčasná inflácia zdevalvovala o vyše desatiny. Inak povedané, za rok v dôsledku vysokej inflácie prišli ľudia o 5,54 miliardy v stratenej kúpnej sile svojich úspor. Ak by mal priemerný Slovák na účte napríklad 6 000 eur, ich reálna hodnota je už len 5 200 eur.

Slováci ukladajú peniaze do bánk pre vytvorenie rezervy na nečakané výdavky, bývanie, ale aj zabezpečenie svojich detí. To sú najčastejšie dôvody. Problémom je, že na bežných účtoch majú nulový alebo v tomto čase len minimálny úrok.

Áno, ľudia by mali mať pripravenú finančnú rezervu na nečakané výdavky, ktorú majú hneď poruke. Spravidla vo výške šiestich mesačných príjmov. Ak sú mesačné výdavky domácnosti tisíc eur, výška finančnej rezervy by mala byť minimálne 6-tisíc eur.

Podľa odborníkov na financie je práve táto suma prvý predpoklad toho, ak niekto uvažuje nad investovaním.

Je to beh na dlhú trať, ale jedine v dlhodobom horizonte cesta, ako poraziť infláciu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #inflácia #úspory domácností