Zarobíme konečne na vkladoch v bankách?

Zvrat na hypotekárnom trhu v priebehu niekoľkých mesiacov. Aj tak by sa dala opísať situácia, ktorá zasiahla všetkých ľudí s úverom. Ešte vlani na jeseň bolo bežné získať novú hypotéku s úrokom pod jedno percento.

26.07.2022 20:00
debata (2)

Ľudia s dlhom refinancovali svoje hypotéky s cieľom získať pre seba čo najvýhodnejší úrok. Už vtedy však bolo v eurozóne absolútne jasné, že Európska centrálna banka bude musieť skôr či neskôr úrokové sadzby pre vysokú infláciu dvíhať a úvery budú musieť byť drahšie. Banky tak urobili otočku a úroky na hypotékach zvyšovali, čoho svedkami sme až do súčasnosti. Hypotéky za pár mesiacov zdraželi tak, že úrokové sadzby na niektorých fixáciách sa začínajú aj trojkou.

Mnohí tak môžu získať klamlivý dojem, že hypotéky na Slovensku sú drahé. Nie je to tak. Takých vysokých úrokov, aké zažíva Česko, sa na Slovenku obávať nemusíme. Keďže náš sused nie je súčasťou eurozóny, Česká národná banka rozhoduje o výške sadzieb sama. Zvolila agresívnejšiu menovú politiku a základná sadzba je už na siedmich percentách. České banky tak poskytujú hypotéky, ktoré sa začínajú na 6,5 percenta.

Porovnanie s Českom však prináša aj iný rozdiel. Tamojšie banky takmer okamžite zareagovali zvyšovaním sadzieb na termínovaných vkladoch. Pri dlhších viazanostiach možno získať úrok aj v rozmedzí päť až sedem percent. Na jednej strane Česi síce majú drahšie hypotéky, no na druhej strane aj viac získajú pri sporení. Slováci by sa však náhliť do českých pobočiek nemali. Riskujú totiž, že budúce oslabenie českej koruny vymaže pri spätnej konverzii na eurá časť zisku z úrokov.

Vývoj v Česku tak pekne ilustruje, aký scenár môžeme približne očakávať aj u nás. Nie však až v takej miere. Slováci si síce budú požičiavať o niečo drahšie, no vklady a sporenie budú tiež o málo výhodnejšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #termínované vklady #úrokové sadzby #lacné hypotéky #hypotéky v Česku