Matovičova super zľava. Séria „skvelých“ nápadov pokračuje

Už sa nám cnelo. Minister financií a šéf Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič už niekoľko týždňov neprišiel so žiadnym „skvelým“ zlepšovákom. Konečne sme sa dočkali. Ponúka super zľavu za účasť vo voľbách.

28.07.2022 18:30
debata (16)

Nič viac, samozrejme, v týchto dňoch ľudí netrápi. Ani vláda, ani jednotliví ministri asi nemajú nič iné na starosti. Zdražovanie, plyn, sucho akoby ani neexistovalo. Pravdepodobne iba pre slovenského ministra financií.

Matovič argumentuje, že desaťpercentná zľava na všetky poplatky štátu za účasť na parlamentných voľbách je jeden z predvolebných sľubov OĽaNO a je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády. To je pravda. Do populistického programu OĽaNO sa zmestilo toho veľa. Veď má dvesto strán a stovky sľubov. Že sa dostal do programového vyhlásenia, je už horšie. Lenže v rámci obchodovania medzi koaličnými stranami, čo si presadiť a čo nie, prešiel aj tento absurdný nápad.

Našťastie, koaličné strany nie sú návrhu naklonené. Hovoria o podplácaní voliča. V Matovičom prípade nejde o prvý „motivačný“ návrh. Spomeňme si na očkovanie i testovanie. Zbytočne sa vyhodili milióny eur do luftu. Vyššia miera zaočkovanosti sa nedosiahla. Podobne by to dopadlo aj s účasťou vo voľbách. Štát si iba dobrovoľne zníži príjmy do štátneho rozpočtu, ktoré budú chýbať – v zdravotníctve či školstve. Na tom by malo najviac záležať práve ministrovi financií. Na Slovensku je to opačne. Tu je vidieť, ako sa Matovič na stoličku financmajstra vôbec nehodí.

Matovič by mal konečne pochopiť, že to, čo najviac ľudí odrádza podieľať sa na veciach verejných, je jeho správanie.

Návrh je zakomponovaný do novely, podľa ktorej by bolo možné spojiť druhé kolo prezidentských volieb s voľbami do Európskeho parlamentu v roku 2024. Táto zmena je už v medzirezortnom pripomienkovom konaní, nie však novela o správnych poplatkoch. Je dosť možné, že Matovičova super zľava sa tak do Národnej rady dostane na poslednú chvíľu ako poslanecký návrh – tzv. prílepok. Na tie si táto vláda zvykla. Pritom v programovom vyhlásení má napísané, že „zabezpečí dodržiavanie zákazu“ prílepkov. To isté má OĽaNO ako predvolebný sľub. Na ňom však Matovičovi na rozdiel od úplatku pre voliča vôbec nezáleží.

OĽaNO pred voľbami tiež sľubovalo, že bude vytvárať priestor pre širšiu diskusiu o zákonoch. Realita? Škoda slov. Rovnako sa zaviazalo, ako aj vláda, že sa bude ex ante kontrolovať súlad zákonov s ústavou. Čo robí Matovič? Pri protiinflačnom balíčku sa škriepi práve v tejto otázke s prezidentkou.

Niet divu, že poslanec Juraj Krúpa to už nevydržal a opúšťa OĽaNO, ktoré naštrbuje jedno demokratické pravidlo za druhým a stáva sa čím ďalej, tým menej tolerantné k iným názorom. Krúpa to vystihol presne, keď píše o hodnotových obratoch v hnutí. Kto by predpokladal, že OĽaNO sa bude bratať s extrémistami či kopírovať politiku Viktora Orbána?

Matovič by mal konečne pochopiť, že to, čo najviac ľudí odrádza podieľať sa na veciach verejných, je jeho správanie. Rozoštvávanie spoločnosti, dusná atmosféra, neadekvátne a oneskorené riešenia vyvolávajú zhnusenie z politiky, apatiu a likvidujú aj posledné nádeje do budúcnosti. Ak chce Matovič zvýšiť volebnú účasť, tak to najlepšie dosiahne tým, že dá politike vale.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #koalícia #účasť voličov #Igor Matovič #Juraj Krúpa