Sucho. Plač nad rozliatym mliekom

Náreky nad dôsledkami sucha pripomínajú plač nad rozliatym mliekom. V televízii sa objavujú zábery z Východoslovenskej nížiny, ktorú pred viac ako polstoročím odvodnili, aby tu dopestovali viac obilia.

01.08.2022 20:00
debata (22)

Krajina nielen tam uvädá, obilniny dali východniarom mizernú úrodu, na psí tridsiatok vychádzajú zeleninári, panika sa zmocňuje chovateľov dobytka.

Východoslovenská nížina nebola jediným územím, kde sa človek melioráciami usiloval o zvýšenie poľnohospodárskej produkcie. Za desiatky miliárd korún boli vybudované nielen tisíce kilometrov odvodňovacích kanálov, ale aj impozantná závlahová sústava. Pokrývala 320-tisíc hektárov. Zostalo z nej torzo – nejakých 60– až 80– tisíc hektárov.

Odvodňovaciu aj závlahovú sústavu spravoval špecializovaný podnik Štátna melioračná správa. Krátko po revolúcii ho zrušili a odvtedy sa o majetok spoločnosti nemá kto poriadne starať. Následnícke podniky v réžii štátu svojimi požiadavkami vlády len otravovali a nikdy nedostali na údržbu zariadení oprávnene požadované prostriedky.

Teraz žneme dôsledky nielen veľkej klimatickej zmeny, ale aj zlých rozhodnutí o správe krajiny. Mnohé sa malo urobiť inak – no nielen pred rokom 1989, ale aj po ňom. Odvodňovacia a zavlažovacia sústava bola ponechaná napospas osudu.

Na Východoslovenskej nížine bolo treba vodu z územia dostať pomocou čerpadiel. Počas divokej transformácie poľnohospodárstva rozkradli mnohé čerpacie stanice, potrubia zhrdzaveli, kanálová sieť zarástla trávou, kríkmi. Celá krajina v réžii nekompetentných doslova zdivela.

Posledný pokus o prečistenie kanálov dopadol, ako ináč, okrádaním štátu. Chystá sa nový projekt, ktorý Vlčanovo ministerstvo predstaví v jeseni. Vtedy, keď budeme účtovať výsledky súčasného i mnohoročného tureckého hospodárenia.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #sucho #zavlažovací systém