Obetuje sa nakoniec Matovič? Inak nás čakajú na jar predčasné voľby

Koaličná kríza zatiaľ nikam nepokročila. Stále trvá zákopová vojna. Všetci aktéri si vylepšujú pozície. Posledné vyjadrenia šéfky strany Za ľudí Veroniky Remišovej predsa len vniesli trochu svetla.

04.08.2022 19:00
debata (30)

Podpredsedníčka vlády označila Richarda Sulíka za zbabelca. Obvinila ho, že chce zutekať v čase, keď sa Slovensko nachádza v ťažkej, kritickej situácii. A pravdepodobne bude ešte horšie. Požiadavka na odchod lídra OĽaNO Igora Matoviča z postu ministra financií sa tak javí ako šikovný uhýbací manéver. V skutočnosti ide Sulíkovi o niečo iné. Podľa posledných informácií majú od januára radikálne vzrásť ceny energií pre domácnosti o stovky eur.

Zodpovednosť za ceny elektriny a plynu nesie minister hospodárstva Sulík. Dobre vie, že ak sa čierny scenár naplní, označenie za hlavného vinníka ho neminie. Preto chce pod vymyslenou zámienkou ešte v septembri vycúvať z koalície. Na začiatku budúceho roka by tak mal čistý štít. Navyše bude môcť obviňovať túto vládu, že počas jesene mohla prijať opatrenia, aby sa ceny energií pre domácnosti nezvýšili.

Niečo na tom bude. Pretože požadovať, aby predseda najsilnejšej koaličnej strany odstúpil z postu ministra financií, je prehnané. Zvlášť po tom, čo Matoviča už raz dohnali k rezignácii z postu predsedu vlády. Nech už je Matovič akýkoľvek, ide o princíp. Znamenalo by to poníženie Matoviča i celého OĽaNO. Preto sa nemôžeme vôbec čudovať, že celá strana zatiaľ jednotne stojí za svojím predsedom. Aj keď dobre vedia, akých chýb sa Matovič dopúšťa, aké toxické je jeho správanie a akú dôveryhodnosť má v spoločnosti.

Ešte zostávajú tri týždne. Ak ani jedna strana neustúpi, predčasné voľby na jar nás neminú. Je dosť možné, že práve to je Sulíkov pravý dôvod.

Matovičovi táto situácia aj vyhovuje. Ak SaS skutočne opustí vládu, líder OĽaNO bude mať pri sebe celú sériu ostrých nábojov. Tak ako pred desiatimi rokmi bude môcť obviňovať Sulíka z povalenia vlády Ivety Radičovej (že k tomu prispel aj on, taktne zamlčí). SaS sa ocitne pod ťažkou paľbou: umožní návrat mafie, Smeru, oligarchov. Matovičovi to nemusí vyjsť. Rovnaký protiargument môže použiť aj Sulík: Keby Matovič rezignoval, mafia sa nevráti. Nie je vôbec vylúčené, že Matovič sa na poslednú chvíľu „obetuje“ a odstúpi. V „prospech“ nás všetkých. Je to jeho nová skrytá atómovka. Stal by sa morálnym víťazom. Tak či tak, vláda môže aj pod odchode SaS naďalej vládnuť. Opozícia jej nemôže vysloviť nedôveru, pretože SaS, Smer, Hlas a fašisti by museli hlasovať spolu. Pre každého z nich by to mohla byť smrteľná rana.

Ak aj sulíkovci prisľúbia, že zahlasujú za “dobré“ zákony, nemusí to nič znamenať. Ani ad hoc podpora extrémistov a fašistov. Matovič, Kollár i Remišová vedia, že aj keď spustia masívnu kampaň za a proti rodine a mafii, demokratickí voliči im to neodpustia. Osud menšinovej vlády sa bude lámať na novembrovom schvaľovaní štátneho rozpočtu. Pri ňom stačí, ak opozícia zaň nezahlasuje (nemusí sa spájať). Matovič síce bude mať na koho hodiť akékoľvek zhoršenie ekonomiky a životnej úrovne, ale stačiť to nebude. Koniec bude spečatený.

Víťazom nebude nikto z tejto štvorkoalície. Ešte zostávajú tri týždne. Ak ani jedna strana neustúpi, predčasné voľby na jar nás neminú. Je dosť možné, že práve to je Sulíkov pravý dôvod.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #vláda SR #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #koaličná kríza #SASKA