Rádio Jerevan hlási: Nájomné byty budú!

Otázka pre Rádio Jerevan: Je pravda, že na Slovensku sú nájomné byty realitou? V princípe áno, no zatiaľ len na bilbordoch. No hnutie Sme rodina sľúbilo, že budú podstatne lacnejšie ako komerčné nájomné. Teda ak zamestnanec dostane príspevok od zamestnávateľa, čo však vôbec nie je isté...

22.08.2022 20:00
debata (5)

Fraška spojená s výstavbou nájomných bytov sa dostáva do druhého dejstva. Kým donedávna sa pospolitý ľud zabával na bilbordoch s Borisom Kollárom, ktoré hlásali do neba volajúcu lož, pretože napriek prísľubu, že štát ročne postaví 25-tisíc bytov, doteraz nestojí ani jeden, teraz vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý vlastne priznal, že nebudú ani také výhodné, ako pôvodne sľubovali.

Nuž takto to dopadne, keď sa v politike snažia presadiť populisti s páčivými sľubmi. Dvojizbový nájomný byt za 200 eur, ktorý v predvolebnej kampani spomínal Boris Kollár, je fikciou. Dokonca ani len v Prešovskom kraji, kde sú najnižšie náklady, nedokážu takúto cenu garantovať.

Okrem toho, keď Holý porovnáva cenu nájomného so splátkou hypotéky, mieša hrušky s jablkami. Ľudia, ktorí si nemôžu dovoliť vlastné bývanie, lebo ich príjem nepostačuje na to, aby získali hypotéku od banky, sú jednoducho nútení žiť v podnájmoch. Preto by mal porovnávať ceny komerčných podnájmov s cenami v dotovaných nájomných bytoch. O rozdiele viac ako 30 percent nemôže byť ani reči. A bez dotácie od zamestnávateľa ide vlastne o štandardný komerčný nájom. Podstatný rozdiel je aj v tom, že po splatení úveru človek byt vlastní a pri platení nájomného nie.

Navyše takýmto návrh sa míňa pôvodného cieľa – zdravotným sestrám a učiteľom, ktorých je vo veľkých mestách už teraz akútny nedostatok, štát pomocnú ruku nepodá.

Keď Kollár v predvolebnom videu hovorí, že štát musí ľuďom pomáhať, má pravdu, no rozhodne nie takto…

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné byty #Boris Kollár #Sme rodina #Štefan Holý