Neistá sezóna: Ako chce menšinová vláda presadzovať zákony?

Parlament ešte ani nezačal rokovať, no už teraz je zrejmé, že menšinová vláda bude mať vážny problém s presadzovaním svojich návrhov. Premiér Heger sa síce spolieha na to, že kľúčové zákony podporí aj SaS, to však vôbec nie je také jednoznačné...

12.09.2022 20:00
debata (6)

Richard Sulík dal minulý týždeň jasne najavo, že ak sa koalícia chce uchádzať o 21 hlasov poslancov SaS, nemá siahať na posty nominantov SaS v parlamente: „Nech pekne nechajú predsedov výborov na pokoji.“ SaS momentálne patrí päť kresiel a rozhodne sa nechce vzdať predsedníctiev výborov NR SR.

Ani s podporou dôležitých zákonov to nie je úplne ružové. „Podporíme zmeny v dlhovej brzde, ak súčasne s nimi prejde aj daňová brzda," povedal Richard Sulík. Daňová brzda sa stala akousi modlou liberálov. Prijímať ju v danej situácii je však nereálne. Ak chce ľudom pomôcť s rastúcimi cenami energie, z čoho bude tieto balíčky financovať, ak nie prostredníctvom zavádzania rôznych daní?

Samostatnou kapitolou je rozpočet, kde Sulík avizoval, že ho liberáli nepodporia. Stane sa to len v prípade, že v návrhu dôjde k výrazným zmenám, napríklad ak obciam vláda nezoberie pol miliardy eur. Už len týchto niekoľko návrhov ukazuje, že menšinová vláda veľmi rýchlo narazí.

Navyše, aj koaličné strany predkladajú zákony, ktoré sa v parlamente nestretnú so všeobecnou podporou. Anna Záborská predloží návrh zákazu maloobchodného predaja počas nedieľ či uznesenie o rešpektovaní práva na náboženskú slobodu a presvedčenie.

Boris Kollár zasa trvá na presadení exekučnej amnestie. Keď si každý bude dávať nejaké podmienky, o ktorých je jasné, že sú nepriechodné, Hegerov kabinet nebude mať dlhé trvanie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #menšinová vláda #Eduard Heger #SASKA