Maďarsko obeťou iného názoru?

Došiel na psa mráz. Európsky parlament (EP) sa uzniesol na tom, že Maďarsko už nemožno považovať za plnohodnotnú demokraciu. Je na tom maďarský systém skutočne tak zle? Alebo je len obeťou za to, že má „iný názor”?

18.09.2022 20:00
debata (15)

Koncom minulého týždňa EP rozhodol, že v Maďarsku vládne hybridný režim volebnej autokracie. V jednoduchosti – voľby síce prebiehajú, no bez férovej súťaže politických síl. Nehovoriac o problémoch súvisiacich so slobodou tlače či s (ne)závislosťou súdov od vládnej moci.

Rozhodnutie EP nemá len symbolické, ale aj praktické dôsledky. V nadväznosti na rozhodnutie Európska komisia zvažuje stopnutie vyplácania približne sedem a pol miliardy eur z eurofondov. Pre­čo?

Orbánova politika je učebnicovým manuálom pre nádejných diktátorov, ktorí sa nechcene ocitli v demokracii. Je príkladom, ako postupne a pomaly demontovať základné piliere demokracie a budovať neslobodnú spoločnosť.

Demokracia je proces. A jeho kvalita je spravidla podstatnejšia ako obsah. Ak neexistuje férová a slobodná súťaž politických síl, proces, ako aj výsledok nestoja za nič. Orbán pritom dlhodobo pracuje na podrývaní tohto princípu cez manipuláciu s volebnými obvodmi (tzv. gerrymandering). Opozícia tak má v konečnom dôsledku mizivé šance na úspech.

V takomto prostredí je slobodná súťaž fikciou. A to sa ani nemusíme vŕtať v kultúrnych témach jeho liberálnej, protieurópskej a protimenšinovej rétoriky. Na zdvihnutie varovného prsta postačuje aj „len” pokrivená chrbtica demokracie.

Naše reakcie na rozhodnutie EP sú aj odpoveďou na otázku, akú demokraciu chceme. V hmle demagogických bludov a umelých delení „my” verzus „oni” sa totiž podstata odsúva na vedľajšiu koľaj.

Preto ak niekto tvrdí, že Maďarsko je postihované za „iný názor”, v podstate má pravdu. Sú to totiž Orbánove názory, ktoré pretavuje na normy demontujúce demokratický systém v praxi. A to nemôže tolerovať nik, kto to s demokraciou myslí vážne.

Skutočne chceme žiť v systéme vlády jednej strany, ktorý dehonestuje menšiny, nerešpektuje nezávislosť justície, bujnie korupciou či likviduje médiá, ktoré nie sú vládnej strane pochuti? Ak nie, v Maďarskej „demokracii" inšpiráciu nehľadajme.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska únia #Viktor Orbán #demokracia