Zastaví nový minister úpadok školstva? Aké sú jeho šance?

Zvolenie Jána Horeckého za ministra školstva možno iba privítať. Najmä ak pomyslíme na to, kto sa ponúkal a aká biedna je odborná základňa menšinovej koalície. Šomranie, že bol zvolený len preto, že pôsobil v prostredí kresťanského školstva, je neférové a zavádzajúce.

05.10.2022 20:00
debata (1)

Horecký je dlhoročný skúsený učiteľ matematiky a manažér v školstve. Je to značný pokrok oproti bývalému ministrovi Branislavovi Gröhlingovi, podnikateľovi v maskérstve a kaderníctve. Ak k tomu pripočítame, že pôvodným kandidátom bol riaditeľ strednej odbornej školy v malom okresnom meste, mali by sme sa skôr tešiť. Nápad urobiť ho z ničoho nič členom vlády, ktorý bude rozhodovať o štátnych záležitostiach, mohol totiž skrsnúť iba v hlavách vedenia OĽaNO a Sme rodina.

V normálne fungujúcich stranách v štandardných demokraciách by sa na prvom mieste ponúkali na ministerský post experti vládnych strán. Napríklad predseda školského výboru v NR SR, poslanec OĽaNO Richard Vašečka. Že by si tento bývalý učiteľ náboženstva sadol na ministerskú stoličku, bola silná káva aj pre časť koalície. Ešte horšia alternatíva sa črtala v tom, že by si post nárokovala (falošná) volebná líderka triumfálneho víťaza OĽaNO, bývalá riaditeľka školy v malej obci na východe, poslankyňa Mária Šofranko.

Aj keď nový minister môže vďačiť za svoje zvolenie ideologickému nastaveniu, čakajú naňho čisto pragmatické úlohy. Vysoké ceny energií ohrozujú samotnú prevádzku škôl. Hrozí opätovné zatvorenie škôl. Reforma (kurikulárna) obsahu a formy vzdelávania je na polceste. Sú na ňu nadviazané milióny eur z plánu obnovy. Reforma vysokých škôl vyvoláva značné rozpaky. Slovenská veda, výskum, šport viditeľne zaostávajú, potrebujú kvalitatívny posun vpred, nikto nevie ako.

Nečakajme od Horeckého zázraky. Šťastie bude, ak sa školstvo nezosype a posunie sa aspoň o malé kroky vpred.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #ministerstvo školstva #koalícia #Richard Vašečka #minister školstva #menšinová vláda #Mária Šofranko #plán obnovy #Ján Horecký