Ďalší Matovičov skvelý nápad

Vždy, keď Igor Matovič dostane nejaký nápad, celé Slovensko stŕpne. Inak to nie je ani v prípade jeho pomoci gastrosektoru a rodinám.

23.10.2022 18:00
debata (15)

Úmysel zabiť dve muchy jednou ranou znie na prvé počutie zaujímavo. No ako väčšina jeho geniálnych nápadov je aj tento nedomyslený.

Už len samotná predstava, že ľudia začnú masovo chodiť večer do reštaurácií, vychádza z mylných predpokladov. Stačilo by zájsť do hociktorej firmy na Slovensku a minister financií by zistil, aký čulý ruch vládne okolo obeda v kuchynkách, kde si zamestnanci ohrievajú prinesené jedlo. V situácii, keď ľudia šetria aj na obedoch, pretože menu zdraželo tak, že bežný smrteľník si ho každý deň nemôže dovoliť, asi len ťažko bude niekto chodiť na večere do reštaurácií. Napríklad v Bratislave sa štvorčlenná rodina v reštaurácii pod 50 eur nenaje. Myslí si azda, že tých ušetrených 10 eur bude ľudí motivovať k tomu, aby doma večer nevarili? (Za takúto sumu majú jeden veľký nákup v potravinách!)

Odhliadnuc od samotného obsahu, je technicky nerealizovateľný – za necelý mesiac nikto žiadnu aplikáciu nevytvorí. Takúto vec treba následne aj otestovať, vychytať muchy atď.

No rozhodne najväčší problém je ten, že prínosy takéhoto opatrenia nik nevyčíslil. Už v minulosti tu boli rôzne nápady, ako zamedziť daňovým únikom. Napríklad v roku 2013 spustilo ministerstvo financií národnú bločkovú lotériu, od ktorej očakávalo ročný výnos 50 miliónov eur. Vtedy sa tiež zdalo, že je to celkom dobrý nápad: no ako ukázala kontrola NKÚ, do štátnej pokladnice prišlo ročne len zhruba osem miliónov eur. Aj preto lotériu minulý rok vo februári zrušili.

Matovičovým zaklínadlom, podobne ako pri krúžkovom, je prorodinná politika. No ak chce naozaj pomáhať rodinám, tak by sa mal pričiniť o to, aby ľudia nemali hlboko do peňaženky. A ak chce naozaj pomôcť reštauráciám na Slovensku, mal by znížiť dane pre gastrosektor. A nie vymýšľať komplikované nezmysly s aplikáciami.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #gastrosektor