Bolo načase!

Po fiasku energetického summitu lídrov EÚ na konci minulého týždňa si predseda vlády Eduard Heger uvedomil, že už nemôže dlhšie otáľať. Zvolal mimoriadne zasadnutie Hospodárskej a sociálnej rady SR. Po ňom sa firmy dozvedeli, ako im štát pomôže s drahou elektrinou a plynom.

24.10.2022 19:00
debata (1)

Bol najvyšší čas. Podnikatelia a manažéri musia konečne vedieť, na čom sú a na čom budú, či majú prepúšťať, alebo ukončiť výrobu. Hoci všetci už dlhšie robia, čo sa dá, bez štátnej pomoci väčšina neprežije. Veď ešte pred vyše rokom nepresahovala cena elektriny na burze 50 eur za MWh, cez leto sa už vyšvihla na 1 000 eur. Hoci teraz spadla pod 400 eur, stále je to takmer 10-násobný nárast. Je evidentné, že na taký skok v nákladoch bežné úspory nezaberú.

Vláda neprišla so žiadnym prekvapujúcim riešením. Inšpirovala sa v zahraničí, zvlášť v susednom Česku. Konečne žiadny Matovičov experiment. Je však zastropovanie cien silovej elektriny na výške 199 eur pre elektrinu a 99 pre plyn optimálne? Najmä keď si uvedomíme, že trhová cena ešte pred vyše rokom bola niekoľkokrát nižšia. Všetko je to o dohode. A na zasadaní výnimočne súhlasili zamestnávatelia, zástupcovia podnikateľov i odborári.

Aby nedošlo k omylu. Konečná cena elektriny i plynu bude vyššia. Okrem rôznych poplatkov si budú musieť firmy ešte priplatiť 20 percent. Štát im totiž zaplatí – iba alebo až – 80 % z rozdielu medzi trhovou (teraz 400) a zastropovanou (199) cenou. Summa summarum: podnikatelia budú mať nakoniec elektrinu a plyn takmer za päťnásobne vyššiu cenu, na akú boli zvyknutí v minulých rokoch. A to nie je málo. Dobrou správou je, že firmy dostanú pomoc už aj v tomto roku.

Vláda neprišla so žiadnym prekvapujúcim riešením. Inšpirovala sa v zahraničí, zvlášť v bratskom Česku. Konečne žiadny Matovičov experiment.

Koľko vyjde pomoc štát? V rozpočte je pripravených pre firmy 1,4 miliardy eur (z celkovej pomoci 3,5 miliardy). Na prvé tri mesiace, na ktoré je táto schéma schválená, je vyčlenených 500 miliónov eur. V minulotýždňovom navýšení rozpočtu na tento rok bolo schválených 1,5 miliardy eur. Z toho na pomoc firmám až 900 miliónov. Navyše sa dajú využiť nevyčerpané eurofondy.

Zatiaľ ide o prvý balík. Ďalšie balíky sa budú týkať energeticky náročných priemyselných podnikov, domácností a verejného sektora, štátneho i súkromného zdravotníctva. Domácnosti sa konečné ceny elektriny dozvedia – ako každý rok – až začiatkom decembra. Minister financií však prisľúbil, že do dvoch týždňov bude na stole sociálna pomoc pre tých, ktorí nemajú šancu zvládnuť určite vyššie ceny ako tento rok.

Má to však háčik. V parlamente musí prejsť zákon o štátnom rozpočte. Vládne strany nemajú väčšinu, schválenie rozpočtu je preto otázne. Richard Sulík už avizoval, že rozpočet SaS nepodporí. Vraj je dostatok peňazí z nedávneho navýšenia o 900 miliónov a z eurofondov. Ako sa zachovajú bývalí premiéri Robert Fico a Peter Pellegrini?

Zamestnávatelia a odborári sa dokázali výnimočne v takej náročnej dobe zhodnúť. Doba si to vyžaduje. Spoločne apelovali na zodpovednosť. Vyslali pozitívny signál do spoločnosti. Ako s tým naložia naši politici? Schvália štátny rozpočet alebo nechajú celú ekonomiku v štichu?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #vláda SR #štátna pomoc #elektrická energia #ceny plynu a elektrickej energie #pomoc firmám