Jeden mandát a dosť!

Posledné tri dni vyzeral slovenský parlament ako „dom duchov“. Hoci poslanci mali pred sebou viac ako 70 bodov, postupne prepadával jeden za druhým, pretože v sále neboli prítomní predkladatelia.

27.10.2022 20:00
debata (5)

Dôvod bol prostý: blížia sa komunálne a župné voľby a nejeden slovutný zákonodarca kandiduje aj v nich. Keďže kampaň práve finišovala, potrebovali sa ukázať vo svojej rodnej vieske a pripomenúť sa voličom. Čo tam po tom, že im v parlamente stoja dôležité zákony?! Koho by v takejto situácii trápil nejaký druhý pilier? Dôležité je získať ďalšie funkcie!

V slovenskej politike dlhodobo platí nepísané pravidlo, že čím viac kresiel, tým lepšie. Niektorí sú skalopevne presvedčení, že bez problémov zvládnu naraz niekoľko činností (a tak to potom aj vyzerá…). Nuž, niet nad politický multitasking!

Poniektorí v minulosti dokázali zohrievať aj dve-tri stoličky. Obyčajnému smrteľníkovi, ktorý je rád, že v práci stihne všetko, čo má, a nemusí veci dorábať po večeroch, sa pri takomto výkone zatočí hlava.

Mnohí síce vyhlasujú, že svoje skúsenosti z komunálnej politiky dokážu zúročiť v parlamente a naopak, no skôr sa zdá, že pre niektorých verejných činiteľov je aj jeden mandát veľa…

Predstavitelia opozície síce navrhovali, že rokovanie by sa malo prerušiť na 2–3 dni a od štvrtka, keď začína platiť moratórium, by sa v ňom mohlo pokračovať.

Lenže o chvíľu sa začnú majstrovstvá sveta vo futbale, a niektorí možno budú chcieť sledovať zápasy v priamom prenose. Čo potom? Preruší parlament od 20. novembra do 18. decembra rokovanie?

Vzhľadom na to, že s týmto problémom Slovensko zápasí už dlhé roky, patrilo by sa ho už konečne vyriešiť. Ak niektoré strany dokázali prijať pravidlo jeden mandát a dosť, iste by to zvládli aj ostatné.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanecký mandát