Ruský mier zavítal aj do Poľska

Vojna zasiahla už aj Poľsko. Správy o dopade rakety na poľské územie nejedného pozorovateľa zdvihli zo stoličky. Čo sa stalo? A máme očakávať ďalšiu eskaláciu konfliktu?

16.11.2022 16:50
debata (99)

V utorok popoludní dopadla zablúdená raketa na poľskú dedinu vzdialenú šesť kilometrov od východnej hranice s Ukrajinou. Udalosť ihneď rozvírila debaty o aktivácii článku 5 Severoatlantickej zmluvy Poľskom.

Prvé indície naznačovali, že mohlo ísť o jednu z húfu rakiet, ktorým Rusko zamoruje ukrajinské mestá. K takýmto zúfalým krokom sa utieka vždy, keď utŕži nejakú potupnú porážku (tentoraz pri Chersone).

Obavy vyvolala skutočnosť, že raketa bola ruskej výroby. Také však používa i Ukrajina v rámci protivzdušnej obrany. Novšie správy však naznačujú, že išlo o nehodu a hrozba zatiahnutia NATO do konfliktu je zatiaľ zažehnaná.

To však nebráni ruským propagandistom zneužívať situáciu vo svoj prospech. Predĺžené ruky Kremľa na sociálnych sieťach boli po fiasku v Chersone chvíľu ticho. Teraz však tradične začínajú zaplavovať on-line priestor rôznymi protichodnými vysvetleniami, ktoré prispievajú k informačnému chaosu.

Verejnosti ponúkajú alternatívne naratívy – raz podľa nich rakety vystrelili Spojené štáty, inokedy Ukrajina, iné sa nám zas snažia podsunúť vysvetlenie, že išlo o nejakú operáciu britských tajných služieb. „Zaručené informácie” lietajú zľava, sprava, pričom potvrdzujú len jediné. Cieľom ruských užitočných idiotov nie je presvedčiť nás o ich verzii reality, ale zneistiť nás v tom, kde leží skutočná pravda. Nič nové pod slnkom.

Zablúdená strela vyvolala mnoho špekulácií. Faktom však je, že ak by Rusko bezdôvodne nenapadlo Ukrajinu, k incidentu by neprišlo. Okrem toho sa potvrdzuje absurdnosť posolstiev, že vojna sa nás nijako netýka. Je pripomienkou toho, že ukončenie konfliktu a ochrana územnej celistvosti Ukrajiny je v našom strategickom záujme. Víťazstvo Ukrajiny je víťazstvom aj pre Slovenskú republiku.

V opačnom prípade sa pravdepodobnosť opakovania podobných incidentov (aj na slovenskom území) zvyšuje. Pokým sa Rusko nestiahne z Ukrajiny a neuvedomí si, že mať nukleárne zbrane nepredstavuje bianko šek na šikanovanie menších susedov, mier tak skoro nepríde.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #NATO #vojna na Ukrajine #výbuch rakiet v Poľsku