Nová Hegerova vláda? To znie ako zlý vtip

V súčasnej situácii, keď nik nemá „dobré karty“, aby mohol prebiť ostatných, sú najčistejším riešením predčasné voľby. Problém je v tom, že nik nechce ustúpiť. Politici tvrdohlavo presadzujú svoje riešenia, a tak hrozí pat. Namiesto toho, aby si všetci sadli za jeden stôl a čím skôr sa dohodli na zmene ústavy a predčasných voľbách predstavitelia OĽaNO a SaS blúznia o rekonštrukcii vlády. Celé to vyznieva ako zlý vtip.

20.12.2022 19:00
debata (16)

Sú si vedomí, že spolu s budajovcami majú dostatok hlasov, aby zablokovali potrebnú ústavnú väčšinu a vedia, že ešte majú mesiac čas, tak prečo to neskúsiť? Má to však niekoľko háčikov…

Po tom všetkom, čo lídri koaličného štvorlístka v uplynulých dvoch rokoch povystrájali a vygradovalo to minulý týždeň trápnym Matovičovým divadielkom s demisiou, stratili posledné zvyšky dôveryhodnosti. A len ťažko si možno predstaviť, že by na pôdoryse Hegerovho kabinetu vznikla nová vláda. Tento ansámbel už prešustroval všetok politický kapitál čo mal. Pokus o tretí „reštart koalície“ sa preto javí ako nesmierna drzosť.

V súčasnej situácii, keď nik nemá „dobré karty“, aby mohol prebiť ostatných, sú najčistejším riešením predčasné voľby. Problém je v tom, že nik nechce ustúpiť. Politici tvrdohlavo presadzujú svoje riešenia, a tak hrozí pat.

Navyše títo zúfalci sú úplne odtrhnutí od reality. Zabúdajú, že takýto projekt závisí len a len od vôle Igora Matoviča. Keďže doteraz sa im ho nepodarilo primäť k odchodu (a tých pokusov bolo neúrekom!) je len ťažko nepredstaviteľne, že minister financií by odišiel dobrovoľne.

Okrem toho, v parlamente neexistujúce potrebná väčšina. Keď za necelé štyri mesiace menšinového vládnutia nedokázali na svoju stranu získať pár hlasov, prečo by sa im to malo teraz podariť?

Čisto teoreticky, keby sa aj nejakým zázrakom nazbieralo potrebných 76 poslancov, ktorí by zahlasovali za nový kabinet, vzhľadom na doterajší spôsob vládnutia je málo pravdepodobné, že by takáto zostava mala dlhé trvanie.

Jednoducho sú veci, ktoré sa opraviť nedajú a treba sa s tým zmieriť. Takýmito pokusmi politici len zbytočne strácajú čas.

Vzhľadom na to, že prezidentka Zuzana Čaputová dala po páde vlády stranám jasne najavo, že majú čas iba do konca januára, a potom by mohla vymenovať úradnícku vládu, je to zahrávanie sa s ohňom.

Je tu ešte jeden faktor, ktorý zostáva zatiaľ tak trochu opomenutý – presne o mesiac sa bude konať referendum o predčasných voľbách. Ak politici za ten čas nedospejú ku kompromisu, môžu tým motivovať občanov, aby rozhodli za nich. A hoci sa pôvodne zdalo, že ľudové hlasovanie budú len ďalším vyhadzovaním peňazí, napokon môže priniesť rozuzlenie tejto zapeklitej situácie.

Aj keď sa predstavitelia bývalej vládnej koalície tvária, že zo všetkého najviac im záleží na tom, aby bola doručená pomoc ľudom, ich kroky sú presne opačné. Teraz môžu preukázať, že im naozaj ide o občanov.

Jednu férovú ponuku od tarabovcov už dostali, no z nepochopiteľných dôvodov ju odmietli. Dnes mohli mať schválený rozpočet a rozísť sa spokojne na sviatky domov. Namiesto toho sa pokúšajú o záchranu nezachrániteľného. Nepochopiteľné!

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #pád vlády #úradnícka vláda #Hegerova vláda