Zrod ruského proroka či kremeľský šašo?

Dmitrij Medvedev si za dvadsať rokov v ruskej vrcholovej politike získal vo svete dobré meno. Bol umiernený, slušný, kultivovaný. Vždy stál poslušne po boku Putina – či už ako (bábkový) prezident, premiér, vicepremiér, či šéf prezidentského úradu. To, čo vyvádza na sociálnych sieťach od začiatku agresie na Ukrajine, sa prieči logike.

28.12.2022 20:00
debata (3)

Z liberálne zmýšľajúceho politika sa stal uhranutý nacionalista, zástanca tých najtvrdších postojov. Čo viedlo k jeho nezmyselnému prerodu, netušíme. Pred tromi rokmi ho Putin odvolal z postu premiéra. Bol to šok. Hovorilo sa, že je nevýrazný, mäkký. Po invázii na Ukrajinu práve mäkké povahy nemajú miesto v ruskej politike. Preto Medvedev začal zasypávať svet bizarnými a absurdnými nápadmi.

Ten posledný, ktorý prekonal všetky doterajšie, zverejnil počas Vianoc na Twitteri. Ako predpoveď na budúci rok. Že si v jednotlivých bodoch odporuje, mu akosi neprekáža.

Poľsko a Maďarsko si majú rozdeliť západnú Ukrajinu, pritom spolu s ňou (pardon s tzv. Kyjevskou republikou) a so Slovenskom, s Českom, pobaltskými krajinami sa majú stať súčasťou „Štvrtej ríše“ na čele s Nemeckom. EÚ sa rozpadne, zároveň sa má do nej vrátiť Veľká Británia. A „Štvrtá ríša“ má vstúpiť do vojny s Francúzskom. USA čaká občianska vojna, odtrhnú sa Kalifornia a Texas (vytvorí alianciu s Mexikom). Medzinárodný finančný systém skolabuje, centrum sa presunie z USA a Európy do Ázie. Hlúposť nad hlúposť.

Robí si z nás bláznov? Či chce zaujať za každú cenu, aby nezmizol z ruskej politickej scény? Chce ukázať, že je tvrdý chlapík a patriot? Či ako napísali niektorí diskutujúci pod jeho statusom na sociálnej sieti, iba trochu viac požíval alkoholické nápoje.

Alebo všetkými masťami mazaný Medvedev nepíše o EÚ, ale skryto o Rusku. Nuž možno, lebo cena ropy – ako predpovedal – sa nešplhá k 150 USD za barel, ale sústavne klesá, a plyn sa nepredáva za 5 000 USD za kubický meter, ale je najlacnejší od invázie (76 eur za MWh). To je dôkaz, že krajiny EÚ sa zbavili závislosti od Ruska a Kremľu tečie do topánok.

Najlepší spôsob ako zakryť pravdu, je prebiť ju čo najväčšou absurditou. A to sa novému prorokovi Dimovi podarilo.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Twitter #Európa #Dmitrij Medvedev