Bolsonaro sa dorovnal Trumpovi. Kto bude ďalší?

Brazília zožala úrodu extrémizmu v postfaktuálnej dobe. Podporovatelia tropického Trumpa zorganizovali brazílsku verziu útoku na Kapitol. Aké z toho plynú ponaučenia aj pre nás?

09.01.2023 20:00
debata (17)

Počas nedele vtrhlo okolo štyritisíc výtržníkov do sídiel hlavných štátnych inštitúcií. Dôvod? Podľahnutie konšpiračným teóriám o sfalšovaných voľbách, v ktorých prehral exprezident Jair Bolsonaro.

Pre uvedenie kontextu, v čase Bolsonarovho úradovania sa vo veľkom ničili pralesy v záujme agrobiznisu, jeho kabinet bol pretkaný korupciou, sám šíril nenávisť voči LGBTI+ komunite, etnickým menšinám či ženám.

Brazília, protesty Čítajte viac Hrozí prezidentovi Brazílie, že ho zvrhne krajná pravica a armáda?

Napriek tomuto toxickému tornádu sa mu osudnou stala až jeho reakcia na pandémiu COVID-19. Jej tragické dôsledky totiž nielenže zľahčoval, ale sám aktívne prispel k tomu, že Brazília sa stala jednou z najhoršie zasiahnutejších krajín. Podľa jeho slov bola pandémia len mediálnou hystériou, s ktorou treba skončiť. Odmietal zabezpečiť vakcíny pre ohrozených. Pozostalým odkazoval, aby nehysterizovali, veď predsa všetci raz umrieme… Spasiteľ národa ako vyšitý.

Jair Bolsonaro je karikatúrou nádejného autokrata, ktorá má aj európske verzie. Vyčíňanie jeho nasledovateľov nám ukazuje, kam až môže dospieť ultranacionalis­tická, homofóbna a mizogýnska politika založená na kulte spasiteľa národa. Spolu so šírením konšpiračných teórií a s vplyvom sociálnych sietí sa z týchto naratívov stáva nebezpečný kokteil, ktorý ohrozuje demokraciu nielen v teoretickej rovine.

Možno si niektorí povedia, že ide o vyšinutého a ojedinelého blázna, no nie je to tak. Jair Bolsonaro, Donald Trump, Vladimir Putin, Viktor Orbán a ďalší exoti sú v tomto ohľade ako cez kopirák. Stavajú sa do role nenahraditeľných spasiteľov národa. Broja proti demokratickým inštitúciám, vykresleným nepriateľom a celej slobodnej a rovnoprávnej spoločnosti. Bolsonaro nie je v tomto originál, ale len lacným „fejkom”. A takých je aj v Slovenskej politike viac ako dosť. Dokážeme ich rozpoznať aj sami?

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Jair Bolsonaro #útok na kapitol