Referendum zneužívajú všetci politici

Eduard Heger by sa pred sobotným referendom mal poďakovať Richardovi Sulíkovi. Tým, že šéf liberálov povedal NIE hľadaniu 76, vajatajúcemu premiérovi hodil záchranné lano. Takto je zrejmé, že parlament musí nájsť zhodu na zákone o predčasných voľbách. Lebo už-už to vyzeralo, že ľudí „naštartuje“ Hegerova nečinnosť a v oveľa väčšej miere v sobotu pôjdu k hlasovaním urnám a sami rozhodnú o možnostiach skrátenia volebného obdobia. Čo by bol vážny signál pre koalíciu a voda na mlyn pre opozíciu.

19.01.2023 19:00
debata (16)

Veľakrát zaznelo, že Robert Fico chce referendum využiť na mobilizáciu vlastných voličov. Pôvodný zámer taký nepochybne bol. Lenže inštitút referenda na Slovensku je účelovo zneužívaný sprava aj zľava. Keď sa to politikom hodí, tak počúvame, že referendum je najvyšší prejav vôle občanov. Keď nie, tak je to bohapustý populizmus. Majster v tejto disciplíne je Robert Fico, no tí ostatní za ním v ničom nezaostávajú.

Asi len málokto si dnes spomenie na nezmyselné referendum, ktoré v roku 2010 iniciovala SaS. Vtedy vznikajúca strana si chcela získať priazeň voličov, a tak ľudom predostrela šesť páčivých otázok. Napríklad: „Súhlasíte s tým, aby NR SR ústavným zákonom znížila počet poslancov NR SR na 100?“ Nuž keď niektorí politici dlhodobo masíruje verejnú mienku, že 150 poslancov je veľa a že sú to „darmožráči“, komu by sa nepáčilo, aby ich bolo menej? Že to nepasuje k serióznemu imidžu SaS? Nuž možno SaS zasa až taká seriózna nie je…

Je na politikoch, aby s týmto inštitútom začali narábať dôstojnejšie, a nezneužívali ho, len keď sa im to hodí do karát V opačnom prípade jeho význam v očiach ľudí ešte viac zdevalvujú a keď bude treba rozhodnúť o skutočne vážnych veciach, nebude mať o to nik záujem.

V referende sa riešilo aj to, či sú občania za zrušenie koncesionárskych poplatkov alebo či by štátne úrady mali nakupovať autá s obstarávacou cenou maximálne 40-tisíc eur. Samozrejme, že na tieto populisticky ladené otázky drvivá väčšina ľudí odpovedala áno, našťastie na tomto referende sa zúčastnilo iba necelých 23 % občanov, takže bolo neplatné.

Potom sa iniciatívy chopili chromíkovci, ktorí sa v strachu pred postupujúcou liberalizáciou spoločnosti rozhodli zatiahnuť ručnú brzdu. A tak v roku 2015 zvolali referendum o rodine. Zmobilizovať sa im podarilo iba ultrakonzervatívnu časť spoločnosti, ktorá síce na všetky tri otázky odpovedala áno, no k urnám prišlo iba 21 % občanov, a tak bolo referendum opäť neplatné.

Ukazuje sa, aké dôležité je pri referende 50-percentné kvórum. Malá skupina ľudí s veľkou schopnosťou mobilizovať svojich priaznivcov by tak mohla presadiť prakticky čokoľvek. Napriek snahám niektorých politikov by sa táto poistka rozhodne nemala meniť.

V súčasnom huriavku zaniká fakt, že aj samotné OĽaNO sa v minulosti zasadzovalo za priamu demokraciu. Igor Matovič chcel v roku 2019 iniciovať „hĺbové“ referendum k 17 otázkam! Napokon sa tento veľmi drahý prieskum verejnej mienky nekonal. Podobne ako mnohé iné iniciatívy, aj táto išla do stratena. No je pokrytecké, keď dnes predstavitelia OĽaNO odrádzajú ľudí od toho, aby si uplatnili svoje právo.

Ľuďom ho nemožno uprieť. Je na politikoch, aby s týmto inštitútom začali narábať dôstojnejšie, a nezneužívali ho, len keď sa im to hodí do karát. V opačnom prípade význam referenda v očiach ľudí ešte viac zdevalvujú a keď bude treba rozhodnúť o skutočne vážnych veciach, nebude mať o to nik záujem.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #OĽaNO #referendum #Eduard Heger #SASKA