Keď im tečie do topánok, je dobré aj smerácke opatrenie

Bolože to kriku zo strany opozície, keď v roku 2019 Smer zavádzal na školách obedy zadarmo. Dnes, keď koaličným stranám pred voľbami tečie do topánok, je im dobré aj smerácke opatrenie.

08.02.2023 20:00
debata (10)

Ešte cez víkend otáľali. Ale keď Sme rodina z ničoho nič predložila v parlamente návrh na stôl, nedalo sa odmietnuť. Veď treba myslieť na každý hlas. To nie je kritika obedov zadarmo, práve naopak. Tu ide o to, akí falošní sú naši politici. Dotovanie obedov nie je ani tak o potrebách a rovnosti detí, zdravej, teplej a energetickej strave, ani o pochopení zhoršujúcej sa sociálnej situácie rodín, ale o predvolebnej kalkulácii.

Dobre nebolo ani v roku 2021, keď koalícia obedy zadarmo rušila, respektíve postavila rodičov do ponižujúcej dilemy – buď daňový bonus, alebo príspevok na obedy. Zrazu majú nárok na oboje. Kde je tá povestná adresnosť, sloboda voľby a rôzne iné falošné argumenty?

Maslo na hlave majú paradoxne aj sociálni demokrati. Obedy zadarmo, ako aj iné prospešné sociálne opatrenia, zaviedli ako blesk z jasného neba, bez konzultácií, a tak sa dočkali prudkej reakcie. Nie pre samotnú podstatu opatrení, ale preto, kto s nimi prišiel. Pretože na to sa u nás v politike – a nielen v nej – pozerá v prvom rade.

Ešte nie je vyhraté. Či budú obedy zadarmo úplne, alebo si rodičia priplatia, rozhodnú podľa aktuálnych nákladov samosprávy. Poslanci síce odklepli, že štát zafinancuje obedy, ale nemá z čoho. V štátnom rozpočte sa s obedmi nepočítalo. Koštujú 110 miliónov eur. OĽaNO chce peniaze na to vziať zavedením špeciálnej dane na regulované subjekty, banky.

Dobre, mnohé veľké korporácie na pandémii i predražených cenách energií veľmi dobre zarobili, a mali by sa podeliť s tými, ktorí iba tratili. Ale takto sa politika nerobí. Tu ide iba o kalkul, vydieranie a rukojemníctvo. A to si deti nezaslúžia.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový bonus #obedy zadarmo