Zbabre vláda aj škôlky?

Zámer dostať všetky deti do škôlok možno len privítať. Už od septembra by do škôlok malo prísť každé štvorročné dieťa a o rok neskôr aj trojročné. Má to ako obyčajne jeden háčik: mestá a obce nemajú na to kapacity.

01.03.2023 20:00
debata (5)

Myšlienka skrsla pri pláne obnovy. Minulý týždeň to odobrila vláda. Z plánu obnovy by na rozšírenie materských škôl mala pritiecť suma 135 miliónov eur. Ak by vláda novelu zákona nebola schválila, hrozilo nám, že v tretej platbe plánu prídeme až o 815 miliónov eur. Teraz je vyhlásená výzva za 70 miliónov eur, po ktorej by malo vzniknúť nových 12-tisíc miest.

Na prvý pohľad by to malo stačiť. V minulom roku sa totiž nedostalo do škôlok 11-tisíc detí od troch do piatich rokov. V budúcom roku pribudne navyše 1 400 štvorročných a tisíce trojročných. Lenže za bránami zostávajú ďalšie tisíce ešte nie trojročných detí, ktorých rodičia musia chodiť do práce.

Samosprávy to zvládnu, domnieva sa minister školstva Jozef Horecký. Tie si myslia opak. Problém totiž je v tom, že miesta chýbajú po celom Slovensku nerovnomerne. Najkritickejšia situácia je v Bratislave a v okolitých satelitoch, kde sa do škôlok naposledy nedostalo viac ako päťtisíc detí, ale aj v Trnavskom a Nitrianskom kraji.

Mestá si nevedia predstaviť, ako majú do dvoch rokov vystavať toľké kapacity, keď nemajú ani pozemky. Chýbajú aj učiteľky. Navyše, keďže sme na Slovensku, aj tie súčasné budú musieť absolvovať inovačné školenia. Zbytočná byrokratická záťaž, ktorá len odradzuje.

A z čoho majú samosprávy väčšie škôlky financovať? Vláda hádže obciam na plecia stále nové kompetencie, ale namiesto toho, aby im pridala peniaze, ich im berie. Desaťtisíc na nábytok do nových škôlok od rezortu školstva nič nerieši. Preto požiadavka, aby sa materské školy financovali ako základné, je logická.

Je otázka, čo spraví vláda. Pretože tá aj z dobrej myšlienky dokáže urobiť svojím babráctvom kopu neriešiteľných problémov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #ZMOS #škôlka #vláda SR #samosprávy #materské školy #Jozef Hvorecký #plán obnovy