Predvolebný karneval sa začína. Prekukneme konečne predavačov teplej vody?

Prípravy na predvolebnú kampaň finišujú. Po Veľkej noci prebehnú ešte ohlásené stranícke programové konferencie a posledné vyladenie marketingových stratégií. A od 1. a 8. mája sa celé Slovensko dostane do varu najdlhšej a najostrejšej kampane v dejinách.

10.04.2023 19:00
debata (13)

Už v aj tak dusnej atmosfére bude celý karneval dvakrát dlhší ako obyčajne. V situácii, keď volebné preferencie lietajú z jednej strany na druhú, úplne presvedčených voličov ktorejkoľvek strany je žalostne málo, boj o každého z nich bude neúprosný. Vzťahy medzi politikmi, už tak poriadne pošramotené, sa ešte vyhrotia. A nielen medzi politikmi, ale aj medzi ľuďmi unavenými a frustrovanými pandémiou, vojnou na Ukrajine a infláciou.

Viacero politických strán deklarovalo, že ich nosnou témou bude stabilizácia, upokojenie spoločnosti a zodpovedné vládnutie. Po Matovičovom dobrodružstve je to v hnevom zmietanej a rozdelenej spoločnosti jediné východisko. Lenže v zápase o každého voliča to bude nakoniec opačne. Politici sa totiž musia predvádzať, útočiť na oponentov, prichádzať s čo najnápaditejšími riešeniami, len aby zaujali a získali v ostrej konkurencii mediálnu pozornosť.

Novou arénou sa oproti minulosti stáva Národná rada, ktorá už teraz supluje vládu. Nečudujme sa, koalícia sa rozpadla, vláda nemá dôveru poslancov a najsilnejšou vládnou stranou je strana, ktorá sa v minulých voľbách nedostala do NR SR.

Niečo nám už poslanci predviedli, teraz nás čaká nový kolotoč hrania na strunu emócií a absurdností: zákaz nedeľného predaja, novelizácia paragrafu 363, uzákonenie prednosti chodcovi, ktorý sa iba chystá vstúpiť na priechod, zákaz predaja alkoholu na diaľniciach, kofeínových nápojov neplnoletým či zákaz vysielania pornografického obsahu neplnoletým (dospelý s písomnou žiadosťou a s úradne osvedčeným podpisom). To, že v tom hrajú prím bývalí alebo súčasní poslanci OĽaNO, asi už nikoho neprekvapí.

Aj teraz sa rozhodne až v septembrovom finiši. Konečne dostatočná doba na to, aby sme predavačov teplej vody a marketingových manipulátorov včas prekukli.

Bizarné nápady, ktoré vždy zaujmú (a zaručene rozdelia spoločnosť), budú spolu s opätovným volaním boja proti korupcii a mafii záchrannou slamkou politicky sa topiaceho Matoviča, hlavného strojcu dnešného chaosu. Nové obvinenia však Ficovi (rovnako ako Trumpovi) už neškodia, iba pomáhajú.

So zaručenými receptami ako zastaviť zdražovanie alebo aspoň čiastočne vykompenzovať stúpajúce náklady seniorom a najohrozenejším skupinám sa už teraz roztrhlo vrece. To nie je iba téma pre Smer a Hlas, pozadu nebude chcieť zostať ani jedna strana, vládna či opozičná.

Populisti zo Smeru a Republiky dobre „zarábajú“ aj na vojne na Ukrajine. Komu by sa nepáčilo volanie po (nespravodlivom) mieri? Lenže budú sa modliť, aby sa tak nestalo, pretože pozastavenie bojov a rokovania by pre nich znamenali akútne nebezpečenstvo – stratili by tému, ktorou tak úspešne masírujú ruskou propagandou zmanipulovaných ľu­dí.

Do septembra pretečie Dunajom ešte veľa vody, nezostane kameň na kameni. Oprášme si pamäť: pol roka pred prezidentskými voľbami 2014 a 2019 iba málokto tušil, kto je Andrej Kiska a Zuzana Čaputová. Pol roka pred parlamentnými voľbami 2016 sa Smer tešil 40 % podpore, aby nakoniec nedosiahol ani 30 %, a v roku 2020 by na suverénne víťazstvo OĽaNO stavil iba hazardér. Aj teraz sa rozhodne až v jesennom finiši. Konečne dostatočná doba na to, aby sme predavačov teplej vody a marketingových manipulátorov včas prekukli.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Igor Matovič #predvolebná kampaň #Národná rada SR #predčasné voľby 2023