Reforma, nad ktorou sa pozastavuje rozum

S nezmyselným a politicky účelovým rozdelením Slovenska na 79 okresov a osem krajov z Mečiarovej dielne v 90. rokoch sa málokto stotožnil. Volania po reforme ostali však dodnes nevypočuté. Až táto vláda vypočula náreky. Bodaj by radšej nič neurobila.

19.04.2023 19:00
debata (5)

Pretože kto sa pozrel na nové delenie okresov a krajov, musel zostať v nemom úžase. Taký nezmysel si nikto nedokázal predstaviť ani v najtajnejších fantáziách. Počet okresov sa má zredukovať zo 79 na 46, čo možno iba privítať, ale ako. Viaceré malé okresy zaniknú, no mnohé vzniknú.

Napríklad zanikne okres Komárno, ale pribudnú okresy Štúrovo a Šahy. Z Trnavy sa stane megaokres, ktorý pohltí okresy Hlohovec, Galanta a Šaľa, no zostanú malé okresy Myjava, Bánovce nad Bebravou, Púchov a Považská Bystrica. Naopak, z Banskej Bystrice sa stane rozlohou menší okres ako Brezno, nehovoriac o novom megaokrese Zvolen. Na východe vedľa ďalšieho megaokresu Košice vznikne úplne nový okres Veľké Kapušany. A Bratislava? Bude celé mesto, okres a kraj v jednom?

Krajov by malo byť päť, nie štyri, ako to bolo pred rokom 1990. Okrem toho, že by pribudol Severoslovenský, Západoslovenský by na severe menil hranice oproti bývalému a historický Spiš by konečne prestal byť rozdelený. Rozhodne je to lepšie ako v minulosti zvažovaných 12 a 16 celkov, čo by znamenalo úplný rozvrat. Regióny v EÚ majú okolo milióna obyvateľov, čo vyhovuje prirodzenému rozvoju i čerpaniu eurofondov. V päťmiliónovom Slovensku máme osem krajov.

Sme šokovaní? Nemali by sme byť. Matovičova aj Hegerova vláda si posúdenie nového regionálneho členenia a kompetencií dala do programového vyhlásenia vlády. Očakávali sme po toľkých skúsenostiach, zmeny zákonov zo dňa na deň, obchádzania pripomienkového konania a legislatívneho procesu, prílepkových zákonov a rôznych atómoviek od nej niečo múdrejšie?

Ak my všetci, občania, odborníci a politici, budeme mať v reforme jasno a nájdeme konsenzus, môžu štátni úradníci opäť začať maľovať čiary.

Namiesto toho, aby ministerstvo vnútra pod vedením Romana Mikulca z Matovičovho OĽaNO (ktoré po voľbách dosadilo „našich ľudí“ na čelo takmer všetkých okresov) urobilo poctivý audit fungovania štátnej správy a samospráv, stretlo sa s ich zástupcami a vypočulo si ich zlepšovacie návrhy, urobilo od zeleného stola vlastnú tajnú reformu. Pracovalo na nej od roku 2021, keď získalo údaje po sčítaní obyvateľstva (kto kam dochádza za prácou), bez toho, aby niekto o tom tušil. Až to niekto z „vnútra“ nevydržal a dobre skrývaný materiál prepašoval na verejnosť.

Ak má únik slúžiť ako podklad na diskusiu pred voľbami, tak túto čarbanicu treba čo najskôr zahodiť do koša. Najprv treba hovoriť o problémoch s ľuďmi zo samospráv. Napríklad o systéme financovania, o „začlenení“ okresov do samospráv (ako v Česku) či o zlučovaní obcí, pretože 4 300 kompetencií platí rovnako pre veľké mesto, ako aj pre malú dedinu. Alebo povedať pravdu občanom zo zrušených okresov, čo to pre nich bude znamenať. Vybavovanie dokumentov do tridsať kilometrov vzdialených miest? To na skvalitnenie služieb štátu určite nevyzerá.

Ak my všetci, občania, odborníci a politici, budeme mať v reforme jasno a nájdeme konsenzus, môžu štátni úradníci opäť začať maľovať čiary.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #okresy #ministerstvo vnútra #ZMOS #vláda SR #okresné úrady #samosprávne kraje #Roman Mikulec #samospráva miest a obcí