Samospráva sa dočkala: dostane balík peňazí z eurofondov

Eurofondy sú požehnaním aj prekliatím, podľa toho, ako s nimi kto dokáže narábať. V prípade Slovenska sú často zdrojom korupcie a ich čerpanie patrí medzi naše najväčšie „boľačky“. Podľa Národnej banky Slovenska sme sa spomedzi krajín EÚ v programovom období 2014 – 2020 umiestnili na predposlednom mieste. A aj predtým Slovensku patrili posledné priečky.

01.06.2023 20:00
debata (3)

O to viac poteší, že o zhruba dvoch miliardách eur z eurofondov (z celkového 13-miliardového balíka) budú môcť rozhodovať priamo v regiónoch, čo je nepochybne dobrá správa pre primátorov a starostov. Samosprávy, na rozdiel od úradníkov v Bratislave, najlepšie vedia, aké problémy ich trápia a čo potrebujú zlepšiť. Zároveň sú prvé „na rane“ nespokojných občanov.

Rozpadajúce sa cesty a mosty, chýbajúce vodovody a kanalizácie, nedostatok miest v materských školách i domovoch dôchodcov. Toto a mnoho ďalších vecí trápi samotných obyvateľov i predstaviteľov samospráv na Slovensku.

Podfinancovaným samosprávam sa nedarí dobehnúť modernizačný dlh, ktorý sa tu nahromadil v uplynulých desaťročiach. Problém je o. i. aj v tom, že pri čerpaní eurofondov sa musia podieľať 8 percentami na spolufinancovaní projektov. To predstavuje, najmä pre menšie obce, obrovský problém. V situácii, keď sú pre zvyšujúce sa ceny energií viaceré obce nútené vypínať v noci verejné osvetlenie, len ťažko možno očakávať, že budú mať státisíce na vybudovanie kanalizácie a pod.

Nové eurofondy z Programu Slovensko síce prinášajú menej byrokracie, čo sa nepochybne odzrkadlí v zrýchlení vyhodnocovania výziev, no kým sa nezruší povinnosť obcí projekty spolufinancovať, tak mnohé sa k peniazom z eurofondov jednoducho nedostanú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #samosprávy