Smer je minulosť. Ale čo je Hlas?

Na víkendovom sneme strany Hlas-SD zazneli jasné posolstvá. Sociálni demokrati pod vedením Petra Pellegriniho chcú vyhrať voľby a Smer považujú za svojho súpera. Nezodpovedaná však zostala otázka, ako to chcú urobiť.

11.06.2023 19:00
debata (97)

Pretože ak Smer predstavuje minulosť (s čím sa dá súhlasiť) a, naopak, Hlas budúcnosť, voliči by mali vedieť, v čom sa obe strany líšia. Taktika Hlasu v uplynulých troch rokoch pripomínala opatrný slalom, s cieľom nikoho neuraziť. Teraz, keď pôjde do tuhého, však bude musieť ísť s farbou von.

Pravdou je, že Smer má len pramálo spoločné so sociálnou demokraciou a je takmer na nerozoznanie od ostatných strán, ktoré bojujú pod národno-konzervatívnou vlajkou, ako je v posledných rokoch na Slovensku populárne.

Lenže čo prináša Hlas? Nestačí sa vyhlásiť za sociálneho demokrata, treba to aj naplniť konkrétnou politikou, a tu hneď vidíme „zádrh“. Strašiť kvótami na prerozdelenie migrantov a navrhnúť, aby sa registrované partnerstvá riešili podobným paškvilom, ako to urobil minister Karas, nie je veľmi sociálnodemokra­tické…

Vzhľadom na to, že sa dá očakávať útok Smeru „zľava“, by sa mal Hlas na túto situáciu dobre pripraviť. Zo strany Smeru, ktorý sa snaží spochybňovať sociálnodemokra­tickosť Hlasu, však ide o falošný argument, pretože Smer nikdy žiadnou ľavicovou stranou nebol, iba predstieral svoju sociálnosť: Nezrušil rovnú daň a nezaviedol ani daň z dedičstva, čo sú azda dva najviditeľnejšie pozostatky Miklošovej pravicovej éry. Voličov sa snažil iba „kupovať“ rozdávaním „podarúnkov“ (napr. 13. dôchodok tesne pred voľbami).

Hlas stojí pred dvomi alternatívami, z ktorých každá predstavuje riziko. Vrátiť sa späť do náručia Smeru by bolo popretím zmyslu vlastnej existencie. Načo sa hlasisiti od Fica oddelili, keď s ním chcú sedieť v jednej vláde?

Nestratiť svoju tvár v koalícii s pravicovými stranami však bude možno ešte ťažšie. Byť sociálnym demokratom na Slovensku je fuška!

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Peter Pellegrini #Hlas-SD