Ódorovo faux pas a slabučký program

Ľudovít Ódor nie je vo funkcii predsedu vlády ani mesiac a vo vyspelej západnej demokracii by bol zrelý na odchod. Pochváliť sa, že v programovom vyhlásení vlády nenájdeme pasáže „zabezpečíme svetový mier a už deti v Afrike nebudú hladovať“, je prekročenie akejkoľvek slušnosti. Je to síce zveličenie, no vôbec nepatrí do úst premiéra i štátnika.

12.06.2023 19:00
debata (148)

Keby ním bol, tak by musel vedieť, že na takéto témy sa lacno nežartuje, najmä v súčasnej dobe. Tiež by mal vedieť, že Slovensko ako člen EÚ sa podieľa na nastolení mieru v niekoľkých vojnových ohniskách vo svete a finančne pomáha hladujúcim, zvlášť deťom, v Afrike.

Ódor sa znížil na krčmovú úroveň Matoviča (ktorý, naopak, vyhlásenie prirovnáva k materiálom typu „vybudujme svetový mier“), Fica, Kotlebu a ďalších. Vidieť, že trápna a úbohá rétorika slovenskej politiky zasiahla aj rešpektovaných expertov.

Premiér Ódor: Neviem, čo je pre ľudí sexy
Video
Zdroj: TV Pravda

Špičkový ekonóm používa namiesto racionálne podložených argumentov hokejové bonmoty a lá Miloš Zeman. Lenže aj v nich triafa vedľa. Pretože, keď sa odvoláva na predvídavosť hokejovej legendy Waynea Gretzkého: „Korčuľujem tam, kde puk bude, nie, kde bol,“ tak pri programovom vyhlásení vlády je to úplne naopak. Navrhnuté riešenie sú až na malé výnimky veľmi vágne, text slabučký, ktorý by azda lepšie napísali trochu zdatnejší študenti.

PVV, programové vyhlásenie vlády, Ľudovít Ódor, vláda, Čítajte viac Neprišli sme zachrániť hladujúce deti v Afrike, priznal Ódor. Trápna vata, odkázal Matovič

Od odborníkov, ktorí si sadli do kresiel ministrov, by sme skutočne čakali viac. Najmä preto, že vo zverených oblastiach sa majú – respektíve by sa mali – vyznať. Programové vyhlásenie je členené na krátkodobé a strednodobé priority. A práve v tých krátkodobých by sme očakávali jasné opatrenia, zvlášť v oblastiach, kde nás tlačí topánka. Lenže až na výnimky sú napísané hmlisto.

Síce sa dozvieme, že sme nevyčerpali z eurofondov 30 %, a ak sa tak do konca roka nestane, hrozí prepadnutie štyroch miliárd eur, lenže keby sme sa chceli dozvedieť, ako to vláda mieni riešiť, budeme pátrať márne. Ani náznak toho, ako sa vyhnúť zlyhaniam v budúcnosti. Obohranú pesničku o „gold-platingu“, teda že sami na sebe používame prísnejšie podmienky, ako určuje Brusel, počúvame už roky – a nič, ani v programe tejto vlády.

Od odborníkov vo vláde sme po mesiaci vo funkcii čakali jasne pomenované konkrétne krátkodobé opatrenia, veď krajina je v kríze.

Pri vzdelávaní okrem klasických fráz zarazí jeden fakt. Vláda zmení financovanie vysokých škôl cez výkonnostné zmluvy, no riešenie akútneho nedostatku učiteľov necháva na budúce vlády.

Nie všetko je zlé. Napríklad záväzok pripraviť mostný program – financovanie opravy mostov (na cestách I. triedy), ktoré sú v drvivej väčšine v katastrofálnom stave. Vláda sa tiež zaviazala, že konečne čiastočne sfunkční DRG systém (objektívne hodnotenie náročnosti výkonov v nemocniciach), ktorý sa márne zavádza roky. Od roku 2024 sa už nemá iba vykazovať na papieri, ale aj reálne uhrádzať v peniazoch. Sme poslednou krajinou v EÚ, v ktorej nefunguje, za niektorými meškáme desaťročia. Zmeny čakajú aj ambulancie – zavedie sa nový katalóg výkonov, a teda aj iné financovanie.

Od odborníkov vo vláde sme po mesiaci vo funkcii čakali jasne pomenované konkrétne krátkodobé opatrenia, veď krajina je v kríze. Namiesto toho sme sa dočkali široko rozvedených matných riešení a klišé zabalených do nič nehovoriacej slovnej vaty.

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #programové vyhlásenie vlády #Ľudovít Ódor #vláda Ľudovíta Ódora