Dočkáme sa spravodlivosti?

Zneužívanie moci, stále nemiznúci rasizmus a zamieňanie obetí za vinníkov. Aj o tom je tragédia policajnej razie pri Moldave nad Bodvou. Jej príbeh sa však nekončí. Čo to svedčí o našej spoločnosti?

18.06.2023 20:00
debata (10)

V pondelok to bude presne 10 rokov od nezákonnej razie v rómskej osade. Aj vzhľadom na to, že Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dal za pravdu krivo obvineným obetiam, sa prípad znovu otvára. Policajná inšpekcia začiatkom marca opäť začala trestné stíhanie pre podozrenia zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a z ďalších trestných činov.

Je dobrou správou, že polícia koná. Aj keď bolo potvrdené, že išlo o nezákonný postup a obete si svoje výpovede nevymysleli, tak vinníci potrestaní neboli. Má to však jednu chybičku krásy. Prípad pristál na stole vyšetrovateľovi inšpekcie, ktorý sa už v minulosti kauzou zaoberal a spochybňoval výpovede obetí. Na mieste je preto skepsa, či sa jeho názor zmenil. Problém môže spočívať aj v ďalšom traumatizovaní poškodených, ktorí musia opäť vypovedať k desať rokov starému prípadu.

Či sa to podarí dotiahnuť do úspešného konca a vyvodiť zodpovednosť voči zodpovedným, je otázne. Už dnes však vieme, že prípad svedčí o zneužívaní moci či prítomnosti systematického rasizmu. Tiež je lakmusovým papierikom nášho neraz prítomného spoločenského nastavenia, ktoré robí z obetí páchateľov. Vidíme to aj pri vnímaní problematiky sexuálneho násilia či ruskej agresie voči Ukrajine.

Prípad policajnej razie nám napriek všetkému nánosu bahna, ktorý ho sprevádzal, dáva nádej, že mlyn spravodlivosti melie pomaly, ale isto. Zároveň nám potvrdzuje zmysel medzinárodnej spolupráce a význam ESĽP. Ten na základe faktov spochybnil podstatu zásahu, opodstatnenosť použitia fyzickej sily, ako aj upozornil na fakt, že slovenské orgány sa nevenovali preskúmaniu možného rasového motívu. Azda sa naša spoločnosť raz dostane do štádia, keď nebude potrebovať ochranu pred sama pred sebou.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #policajná razia