(Ne)dôveryhodný ako policajt

Môžeme sa sporiť, či je na Slovensku málo, alebo veľa policajtov. Podstatné je však to, aký je stav kriminality. No a vzhľadom na to, že trend je klesajúci, logicky by sa od toho mal odvíjať aj počet príslušníkov Policajného zboru. Čiže ich stav by sa mal znižovať.

19.06.2023 20:00
debata (4)

Napokon aj z medzinárodných porovnaní vyplýva, že Slovensko má o 14 % viac policajtov ako zvyšné krajiny V4 a oproti starým členským štátom Európskej únie (EÚ-15) dokonca až o 21 %.

Kľúčové je však niečo iné. A to, či ľudia polícii dôverujú. Či ju vnímajú ako inštitúciu, ktorá občanom naozaj pomáha a chráni ich, alebo ako skorumpovaný orgán, ktorého príslušníci zneužívajú svoje postavenie a nedostatočne vyšetrujú citlivé kauzy.

A z tohto pohľadu Policajný zbor nevychádza veľmi dobre. Podľa výsledkov minuloročného Eurobarometra Policajnému zboru dôveruje menej ako polovica občanov Slovenska (46 %), čo potvrdzujú aj domáce prieskumy (napr. Median, február 2023, 43 %).

Oproti situácii pred 20 rokmi, keď polícia patrila k najnedôvery­hodnejším inštitúciám u nás (neverilo jej ž 66,7 percenta občanov!), sa jej dôveryhodnosť postupne zlepšuje, no oproti priemeru EÚ (70 %) je stále na veľmi nízkej úrovni.

Jedna vec je snaha odpolitizovať výber ľudí do vedúcich funkcií, čo sa aj postupne deje, no ešte dôležitejšie sú „každodenné“ skúsenosti občanov s políciou. A tie sú často rôzne…

Navyše jedna kauza, ktorá sa objaví v médiách, dokáže poškodiť imidž polície tak, že ani činy stoviek obetavých policajtov túto napáchanú škodu potom nedokážu odčiniť.

Preto je dôležité dohliadať nielen na kvalitné obsadzovanie policajného zboru, ale v dnešnej digitálnej dobe je nutné prezentovať pozitívne výsledky práce polície na sociálnych sieťach, čo sa polícii celkom darí

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôveryhodnosť #Policajný zbor SR #polícia SR