Putin stratil tvár. Najvyšší čas sa stiahnuť

Kocky sú hodené. Hrozba Prigožinovej vzbury bola zažehnaná, no trpká pachuť nevymizla. Vagnerovci sa postupne „neutralizujú”, zatiaľ čo Putin bude čoraz horšie zaspávať. Čo ďalej?

27.06.2023 20:00
debata (62)

Sobotňajšia rebélia polovojenskej jednotky Vagner bola ukážkovou čiernou labuťou. Dejový zvrat, bleskový postup, podpora civilného obyvateľstva a Lukašenko – mierotvorca – vytvorili z víkendu fascinujúcu epizódu tragikomického trileru. Dostávame sa do ďalšieho dejstva.

Okolnosti a podmienky zakopania vojnovej sekery nevieme. Premenných a neznámych je príliš na kredibilné odhady o pozadí dohody. Jedno je však isté – išlo o barter medzi dvomi gangstermi. V jeden deň boli vagnerovci vlastizradcami, teroristami a dnes statočnými bojovníkmi. Prigožin (zatiaľ) žije a jeho kumpáni majú možnosť podpísať kontrakt s ruským ministerstvom obrany. Celý „deal” padol mimo oficiálnych štátnych inštitúcií, medzi diktátorom a Frankensteinom, ktorého sám stvoril.

Putin však nič nemá vyhraté. Práve naopak – stabilita jeho totality dostala tvrdú ranu. V budúcnosti azda zistíme, že dnešné udalosti boli začiatkom jeho konca. Putinov režim je domčekom z karát, stojacim na základoch vojenskej nepremožiteľnosti a vnútornej stability. Z prvého pilieru spravil fikciu ukrajinský odpor, z druhého Prigožin. Ak si môžu desaťtisíce vagabundov bez odporu brázdiť Ruskom, vraždiť vlastných, vyjsť z toho nakoniec ešte aj s uznaním, tak to je pozvánka na repete. Rusi sa ešte aj tvária, akoby sa nič nestalo.

Putin žne len to, čo sám zasial. Státisíce premárnených životov, uvrhnutie krajiny do medzinárodnej izolácie a spoliehanie sa na hrdlorezov s neonacistickými koreňmi bežným občanom a krajine nijako nepomáha. Nespokojnosť je namieste a oprávnená. Zbytočné predlžovanie konfliktu tak bude plodiť len väčšiu nestabilitu. Je najvyšší čas, aby Putin vrátil „hračku”, ktorú ukradol a zničil. Predtým, než sa začne starať o osud menších susedov a šikanovať ich, by si mal najskôr upratať u seba doma. Nikto predsa nechce, aby sa rôzne kmene začali naťahovať o jadrové hračky.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vzbura #Jevgenij Prigožin