Hodí Matovič Kollára cez palubu? O čo ide pri odvolávaní

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom Národnej rady. Spoločné fotky s predstaviteľmi podsvetia a „bujarý“ rodinný život ho vopred diskvalifikovali na druhú najvyššiu funkciu v štáte. No možno je to symbol celého poslaneckého zboru v končiacom volebnom období.

28.06.2023 20:00
debata (3)

Všetci poslanci štvorkoalície jeho minulosť dobre poznali a predsa ho na jar 2020 zvolili za svojho „primáša“. Morálka, etika či česť neboli ako obyčajne dôležité. Prím hralo rozdelenie si moci medzi víťazmi. Ani viaceré ďalšie kauzy a škandály (diplomovka, dopravná nehoda, toxická sexuálna komunikácia) koaličných poslancov „nevyrušovali“. Preto sa terajšie odvolávanie javí ako značne pokrytecké a vykalkulované.

Bol to totiž Kollár, ktorý viackrát podržal rozhádanú koalíciu a ktorý často znel ako rozumný hlas medzi rozvadenými kohútmi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Najmä lídrovi OĽaNO často kryl chrbát a podržal ho pri presadzovaní „atómoviek“. No teraz ho pomstychtivý Matovič hádže cez palubu.

Áno, Boris Kollár by mal odstúpiť. Keby mal predseda Sme rodiny štipku cti, tak by to bezodkladne urobil. Násilie na ženách je za čiarou, nech sa už udialo vo floridskom byte čokoľvek. Lenže pre SaS a Demokratov je to iba maska, za ktorú sa skrývajú.

Chcú spolu už aj s Matovičom využiť Kollárovo zlyhanie vo svoj prospech. Dobre vedia, že hnutiu Sme rodina by mohli uchmatnúť nejakých voličov. A keďže spolu s OĽaNO a Sme rodina len tesne živoria nad piatimi percentami, môžu zabiť dve muchy jednou ranou: sebe zabezpečiť potrebné desatinky percent a Sme rodina poslať mimo parlament.

To Smer a Hlas sú zdržanlivejší. Vedia, že práve Kollár môže byť po voľbách rozhodujúcim faktorom pri zostavovaní vlády. Už toľkokrát chybujúci Heger a Sulík si túto možnosť vopred vylučujú, alebo sa dostávajú do nevýhodnej vyjednávacej pozície po voľbách. Nebude preto vôbec prekvapením, ak dá nakoniec Kollár prednosť Ficovi a Pellegrinimu.

Práve teraz sa možno rozhoduje o budúcej koalícii.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #demokrati #násilie na ženách #Igor Matovič #Boris Kollár #Národná rada SR #SASKA