Prevarená Zem a falošná Európa

Zem sa začína „variť“. Pondelok bol najteplejší deň na Zemi v histórii meraní, prvýkrát sa priemerná teplota vyšplhala nad 17 stupňov. Padol tak rekord z roku 2016. Už o deň neskôr bol zaznamenaný nový vrchol. V stredu bol vyrovnaný. Do toho správa, že jún bol najteplejší mesiac v dejinách. A to máme za sebou iba prvú tretinu leta.

06.07.2023 19:00
debata (51)

Najvyššie namerané teploty majú na svedomí najmä teplé vody v oceánoch, ktoré tvoria väčšinu povrchu Zeme. Ich prehriatie je spôsobené cyklickým javom El Niňo. No to by bolo jednoduché vysvetlenie. O historické maximá si ľudstvo koledovalo už dlhšie. A priznajme si, že nás ani neprekvapili.

Globálne otepľovanie zažívame dnes a denne. Teplé zimy bez snehu aj vo vyšších nadmorských výškach, stále dlhšie trvajúce suchá, vysúšanie jazier a riek, masívne topenie ľadovcov, nárazové dažde, hurikány v Európe, pravidelné letné požiare na čoraz väčších plochách po celom svete. Extrém strieda extrém, už to ani nevnímame.

Hoci táto jar a doposiaľ i leto boli u nás vcelku normálne, inde to tak nebolo. Pláže v minulosti daždivom Anglicku pripomínajú stredozemskú idylu na španielskom pobreží. Taký teplý jún ako tento ešte nezažili. Na severe Kanady vypukli požiare na rozsiahlych plochách. Zadymené boli okrem Kanady nielen susedné USA (v New Yorku jeden čas nebolo takmer vidno), ale dym cez Atlantický oceán dorazil do tisícky kilometrov vzdialenej Európy. My v strednej Európe sme zatiaľ mimo najväčších tohtoročných extrémov. Radovať by sme sa nemali predčasne, čoskoro sa to môže zmeniť.

Globálne otepľovanie je tvrdou realitou. Pred sebou máme iba dlhodobé riešenia, krátkodobé nie. Možno urýchlené využívanie slnečnej a veternej energie na výrobu elektriny všade, kde sa dá. Prechod na elektromobilitu v EÚ do roku 2050 spásu neprinesie. Sú to falošné nádeje, o to viac nebezpečné. Európsky automobilizmus tvorí iba jedno percento celosvetových emisií. Navyše oxid uhličitý sa v atmosfére akumuluje a odbúrava sa pomaly.

Bez obmedzenia spotreby čoraz väčšieho počtu ľudí globálne otepľovanie nezastavíme. Lenže na to treba zmenu ekonomického systému. Na to nie je vôľa. Dokedy? Až sa začneme variť?

Zakázať veľké autá SUV so širokými pneumatikami a s vysokou spotrebou, prechod na malé autá, by bolo určite účinnejšie opatrenie. Totálna výmena áut, to bude tiež poriadna ekologická záťaž. Pomohlo by i obmedzenie dopravy, nielen turistickej. Lenže súčasné fungovanie globálneho kapitalizmu, prevoz tovarov z jedného kúta planéty na druhý (a vysoké ceny bývania), je proti.

A elektromobily nie sú vôbec bez emisií. Elektrina sa často vyrába aj v Európe z uhlia a plynu. Batérie potrebujú lítium, to v Európe ťažiť nechceme. Sme predsa ekologickí. Radšej ho dovezieme, ako všetky možné tovary – lieky, autá, čipy, odevy, rôzne súčiastky – z Afriky a Ázie. Z Číny a Indie, krajín, ktoré sú najväčší znečisťovatelia planéty, a na ekologické normy nedbajú. Európania chcú len konzumovať, fabriky im nevoňajú. No bez nich to nejde. Zakrývame si oči a hráme falošnú hru.

Bez toho, že zmeníme pohľad na svet a naše spávanie a obmedzíme spotrebu čoraz väčšieho počtu ľudí, globálne otepľovanie nezastavíme. Lenže na to treba zmenu ekonomického systému. Menej nakupovať autá, odevy, nábytok, menej závisieť od módy, nezahadzovať staršie veci, ktoré ešte fungujú. Na to nie je vôľa. Dokedy? Až sa začneme variť?

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #globálne otepľovanie #globalizácia #extrémne horúčavy #rekordne vysoká teplota #otepľovanie planéty #globalizovaná ekonomika