Kampaň v plnom prúde. Majme sa na pozore

Sú všade. Vyskakujú na nás z bilbordov, zo sociálnych sietí či z médií. Politické strany zrazu počúvajú a stretávajú sa s občanmi. Vitajte v politickej kampani.

06.07.2023 20:00
Igor Matovič / Erika Jurinová / OĽaNO / Foto: ,
debata (28)

Strany, pochopiteľne, robia maximum pre to, aby získali voličov na svoju stranu. Vo voľbách pôjde o veľa. Napriek tomu všetko prebieha neprekvapivo štandardne. Teda až na pár výnimiek.

Igor Matovič sa pokúša o politické harakiri zostavením trojkoalície, Richard Sulík mení hru, ktorú zas nemení „normálny” Boris Kollár. Hlas stavia na istotu a Smer naďalej straší. Progresívne Slovensko napriek tomu, že má nábeh na prvé miesto, zatiaľ pôsobí tak trochu nudne. V kampani však neplatí, že kto nič nerobí, nič nepokazí.

Začína sa leto a s ním sa roztrhne vrece so všakovakými stretnutiami, piknikmi či koncertmi. Vyzerá to tak, že už štvrté leto od pandémie nebude pokoj a „uhorková sezóna”. Voľby miešajú karty a verejný diskurz. Horúco však začne byť až v septembri, keď budeme určite svedkami jednej „bomby” za druhou.

Mali by sme sa mať aj na pozore. Klasické ohováračské a diskreditačné kampane sú jedna vec. Hybridná vojna a hrozby druhá. Slovensko je nadmieru náchylné na ruskú propagandu, ktorá sa bude usilovať o rozdelenie krehkej spoločnosti. Naša krajina totiž síce nemá pre Rusko strategický význam, no môže sa z nej stať čierny kôň v Európskom spoločenstve. Preto by bolo naivné myslieť si, že sa ruské trolie farmy a „splaškomenty” na nás nechystajú. V najbližšej dobe budeme svedkami ďalších virálnych hoaxov na štýl sfalšovaných volieb, toxického ukrajinského obilia a podobných nezmyslov.

Vo voľbách pôjde o veľa. Tak ako vždy. Budeme rozhodovať nielen o domácej a zahraničnopoli­tickej orientácii, ale aj o našom osude na najbližšie desaťročia. Zaujímajme sa preto o politiku a nenechávajme sa zbytočne rozdeľovať. Po voľbách sa svet nekončí – budeme spolu musieť nažívať aj naďalej. Teda okrem tých, ktorí v dôsledku ďalšieho spiatočníckeho nasmerovania radšej spoločnú loď opustia.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #volebná kampaň